Ahmadinejad: Holocaust is een ‘mythe’

ANP Nieuws

TEHERAN (ANP) – De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft verbaal opnieuw de aanval geopend op Israël en de joden. De holocaust (jodenvernietiging in de Tweede Wereldoorlog) is een ,,mythe” en de joodse staat moet maar worden verplaatst naar Europa of Noord-Amerika, aldus de ultraconservatief.

,,Ze hebben hebben een verhaal verzonnen onder de naam ‘Slachting van de Joden’ en ze hebben dit boven God, religie en de profeten zelf geplaatst”, zei Ahmadinejad woensdag ten overstaan van een grote mensenmenigte in de zuidoostelijke stad Zahedan. De toespraak werd rechtsstreeks op de Iraanse staatstelevisie uitgezonden.

Israël heeft snel en scherp gereageerd op de uitlatingen van het Iraanse staatshoofd. De wereld moet de ,,ogen openen” voor de ,,perverse zienswijze van dit regime”, zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Britse voorzitterschap van de Europese Unie noemde bij monde van minister van Europese Zaken Alexander de uitspraken van de Iraanse president ,,onaanvaardbaar. Dit zijn woorden die geen plaats hebben in een geciviliseerd politiek debat”, zei Alexander woensdagochtend in het Europees Parlement in Straatsburg.

Internationale rel

Sinds zijn aantreden in augustus heeft Ahmadinejad al een paar keer een internationale rel veroorzaakt door omstreden uitlatingen. In oktober noemde hij Israël een ,,tumor” dat ,,van de kaart geveegd moet worden”. Ook trok Ahmadinejad de holocaust eerder al openlijk in twijfel. Maar de uitlatingen daarover van woensdag zijn het meest uitgesproken tot nu toe.

Eerder deze maand zei hij dat er maar een joodse staat op het grondgebied van Oostenrijk of Duitsland moet komen als deze landen zich verantwoordelijk voelen voor genocide op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Woensdag opteerde hij voor het nog veel verder weg gelegen Canada of Alaska.