Al Jazeera-kanaal AJ+ trekt Holocaust in twijfel

IN ANTISEMITISME / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 mei 2019

Afgelopen vrijdag plaatste Al Jazeera-kanaal AJ+ een video waarin de “waarheid” van de Holocaust in twijfel wordt getrokken en wordt beweerd dat Israel de grote winnaar van de Sjoa is.

In de zeven minuten durende video wordt het feit dat zes miljoen Joden tijdens de Holocaust zijn vermoord, neergezet als een verhaal dat ten profijt van de zionistische beweging is. Volgens AJ+ is de Sjoa uitgebuit om de staat Israel te realiseren en is het zionisme afgeleid van de nazi-ideologie.

De aandacht die het Joodse lijden van tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt, staat niet in verhouding tot de wereldwijde tragedie van WO2, zo wordt in de video gesteld. Volgens AJ+ journalist Muna Hawwa komt dit doordat de Joden relatief veel macht over het kapitaal en de media hebben. Deze macht wordt gebruikt om het eigen lijden te benadrukken ten koste van het lijden van andere groepen, zoals homoseksuelen en zigeuners, aldus het nieuwsmedium uit Qatar.

“De vervolging en het lijden – het veelbesproken verhaal over de verdriet van de Holocaust – effende de weg voor de Joodse immigratie naar Palestina”, zegt Hawwa in de AJ+ video. “Israel is de grootste winnaar van de Holocaust en het gebruikt dezelfde rechtvaardigingen als de nazi’s deden als een springplank voor de raciale zuivering en vernietiging van de Palestijnen.”

De journalist van AJ+ stelt met haar uitspraken haar gebrek aan historische kennis ten toon. Er is altijd sprake geweest van een Joodse aanwezigheid in Israel, en de migratiestromen uit Europa naar het gebied Palestina begonnen al decennia voor de Tweede Wereldoorlog. Na de Holocaust deden de Britten er alles aan om Joodse migratie naar het mandaatgebied tegen te houden.

Het World Jewish Congress noemt de video een “afschuwelijk antisemitisch stuk” dat “alle regels van fatsoen overschrijdt en riekt naar een bloedsprookje.”

Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde in het Arabisch op Twitter op de video. Het ministerie noemt de AJ+ versie van de Holocaust “verderfelijk kwaad in zijn ergste soort” waarmee Al Jazeera “jongeren in de Arabische wereld hersenspoelt en hun haat tegen Israel en de Joden voedt.”

Een dag na publicatie heeft Al Jazeera de video verwijderd. In een statement laat het nieuwsmedium uit Qatar weten dat de publicatie “niet in lijn was met de redactionele normen van het netwerk.”