Barak ziet toekomst in vredesplan Clinton

Nu.nl

JERUZALEM – De Israëlische demissionaire premier Barak heeft maandag impliciet zijn goedkeuring gegeven aan de plannen van de Amerikaanse president Clinton voor een vredesakkoord met de Palestijnen. Als de Palestijnse president Arafat het plan accepteert, "voelen wij ons verplicht ook akkoord te gaan", stelde Barak in een televisietoespraak.

Arafat zei eerder maandag nog altijd obstakels te zien voor een definitieve regeling. Zijn woordvoerder noemde Clintons ideeën niet meer dan "een venster naar vooruitgang". Waarnemers verwachten woensdag een helder antwoord van de partijen op het vredesplan.

Barak vertelde overlegd te hebben met de Egyptische president Mubarak over de plannen. Ook Arafat en Clinton gingen maandag bij de Egyptische leider te rade. De demissionaire premier Barak staat onder grote druk om een akkoord te kunnen tonen als de bevolking op 6 februari een nieuwe premier kiest.

Een peiling wees uit dat hij zonder vredesregeling kansloos ten onder gaat tegen de rechtse havik Ariël Sharon (24 tegen 38 procent van de stemmen). Een akkoord kan hem zoveel vredesgezinde kiezers opleveren, dat zijn kansen weer toenemen.

Het plan van Clinton houdt onder meer een deling van Jeruzalem in. Volgens berichten in de Israëlische media krijgen de Palestijnen de Arabische wijken in Oost-Jeruzalem terug, terwijl Israël de controle behoudt over de klaagmuur en de joodse en christelijke wijken van de Oude Stad, alsmede het leeuwendeel van de stad buiten de oude muren.

Op dit vlak is het aanbod aan Arafat een stuk beter dan dat in Camp David, afgelopen zomer. Daartegenover staat dat de Palestijnse leider grote concessies zou moeten doen inzake de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.