Bericht over melding antisemitische intimidatie op NS-trein

IN ANTISEMITISME / Door: ARON VRIELER / 5 mei 2021 ANTISEMITISME

Een bericht over antisemitische intimidatie op een NS-trein afgelopen weekend heeft tot veel boze reacties geleid. Niet minder dan terecht. De jongeman die het moest ondergaan, deed zo snel mogelijk melding bij een NS-conducteur, die reageerde met: “Het is ook jouw risico om een keppel te dragen in het openbaar”.

Het incident speelde zich afgelopen zondagmiddag af op een NS-sprinter tussen Amsterdam en Woerden. Een medepassagier, een man van middelbare leeftijd bleef opgefokt leuzen roepen naar de jongeman zoals “kankerjood” en “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. De jongeman probeerde van hem weg te komen, maar zijn belager – die overigens geen mondkapje droeg – bleef hem achtervolgen.

Hij werd als Jood herkend omdat hij een keppel droeg. Die dag had hij meegedaan aan een actie van de jongerenorganisatie StandWithUs waarbij in Amsterdam struikelstenen werden schoongemaakt, ter herinnering aan slachtoffers van de Sjoa. De jongeman ‘vergat’ na afloop zijn keppel af te zetten.

Hij vluchtte een aantal jaar geleden uit Syrië naar Nederland, en begrijpt daaruit het belang om 76 jaar vrijheid te vieren.

Merkwaardig detail: zijn belager op de trein droeg een Ajax-shirt. Afgelopen zondag werd die club landskampioen, wat in Amsterdam veel voetbalsupporters op de been bracht. Wellicht heeft de ‘fan’ momenten eerder nog zichzelf tot “superjood” uitgeroepen. 

CIDI heeft uitgebreid contact gehad met de melder van het incident. Hij kan op alle hulp rekenen bij het doen van aangifte. Op basis daarvan moet de politie bij de NS camerabeelden kunnen vorderen voor het opsporen van de verdachte. Ook zal CIDI de NS door middel van een formele brief op de hoogte stellen van het incident en om opheldering vragen over de respons van hun conducteur, die de verantwoordelijkheid voor antisemitische intimidatie bij het slachtoffer trachtte te leggen.

De melder van het incident is erg geschrokken, maar kan gelukkig op steun rekenen vanuit de Joodse gemeenschap Beit Ha’Chidush waar hij is aangesloten. We zijn hem dankbaar dat hij melding heeft gedaan, en antisemitische intimidatie niet accepteert.

Wij wensen iedereen een waardevolle Bevrijdingsdag.

Deze struikelstenen hebben voor 4 mei een opknapbeurt gekregen