Bezorgdheid over toename antisemitisme op universiteiten GB

Joodse hoogleraren en studenten in het Verenigd Koninkrijk hebben hun zorgen uitgesproken over de toename van het aantal antisemitische incidenten op de diverse universiteiten. Ze roepen de besturen op zich niet alleen uit te spreken tegen antisemitisme en racisme maar ook daadkracht te tonen. De laatste maanden zijn er diverse pamfletten aangetroffen in gebouwen van de Universiteit van Cambridge die lovend spraken over David Irving, de bekende holocaustontkenner, werden er hakenkruizen en white-pride-symbolen aangetroffen op het terrein van de Universiteit van Exeter en waren er – volgens de Joodse studentenbond UJS – ook gecoördineerde incidenten rond de Universiteiten van Edinburgh, Glasgow, Sussex en ook bij het vermaarde internationale opleidingsinstituut University College London, te Londen.
Aan joodse studenten aan de Universiteiten van York en Sheffield werden vorig jaar duizenden euro’s smartengeld uitgekeerd vanwege het niet of slecht afhandelen van hun klachten over antisemitisme. Een studente aan de Universiteit van Birmingham plaatste een foto op Twitter van een door haar aangetroffen “Hitler had gelijk”-sticker en kreeg binnen een etmaal 2000 antisemitische reacties te verwerken. Opgemerkt moet worden dat de woordvoerder van de UJS, Josh Nagli, zegt dat alleen het idee al dat er diverse holocaustontkenners rondlopen op campus Joodse studenten een “ongemakkelijk gevoel geeft” maar dat hij zich desondanks “niet zoveel zorgen maakt” over de toename, omdat de meeste joodse studenten positieve ervaringen hebben met hun opleidingsinstituut.

Dat is anders bij barones Ruth Deech, de eerste onafhankelijke bemiddelaar als het gaat om klachten van studenten en toevallig Joods. Zij maakt een vergelijking met de jaren 20 en 30, toen de opkomst van het Europees antisemitisme begon met – inderdaad – incidenten op Duitse, Poolse en Oostenrijkse universiteiten. Het was het startsignaal in de opmaat naar de holocaust. Volgens haar moeten de incidenten dan ook worden gezien als de bekende ‘kanarie in de kolenmijn’ en moeten we ons grote zorgen maken.
Volgens David Feldman, directeur van het Pears Institute for the Study of Antisemitism, is het opvallend dat deze nieuwe golf incidenten niet meer zoals voorheen afkomstig is uit extreem-linkse maar uit extreem-rechtse hoek.

De overkoepelende studentenorganisatie NUS houdt momenteel een groot onderzoek onder joodse studenten om te peilen wat hun ervaringen zijn op en rond de universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, de uitkomsten zullen de komende maanden bekend worden. Volgens een woordvoerder hangt de groei van het aantal antisemitische incidenten samen met een gegroeid zelfvertrouwen bij extreemrechts door de Brexit en de verkiezing van Trump tot president van de VS.

University UK, de organisatie van Engelse universiteiten, geeft toe dat het ingewikkeld om de balans te vinden tussen wat Israelkritiek is en wat antisemitisch is en dat ze keihard elke vorm van racisme afwijst. Ze hoopt dat joodse studenten incidenten blijven melden.

Volgens de cijfers van CST, het Engelse CIDI, is het aantal – gemelde – incidenten in 2016 op universiteiten verdubbeld van 21 naar 41.

Bronnen: Times of Israel, The Guardian