Vanavond op Kassa: CIDI en CJO doen aangifte tegen organisator beurs nazimemorabilia

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 28 aug 2021 ANTISEMITISME HOLOCAUST TV

CJO en CIDI hebben beelden ingezien die het programma Kassa maakte van de beurs in Houten. De beurs doet aan verheerlijking van het nazisme, en er wordt geld verdiend aan voorwerpen die herinneren aan menselijk leed. CJO en CIDI hebben besloten gezamenlijk aangifte te doen tegen de organisator van de beurs.

Het is een belediging voor de slachtoffers en overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden dat er nog steeds zoveel geld verdiend wordt aan de grootste misdaad tegen de menselijkheid.

Zaterdag om 19:05 uur is de uitzending over de bevindingen op de nazibeurs op NPO1.

nazibeurs

Lees hieronder het persbericht van Kassa:

CIDI en Centraal Joods Overleg doen aangifte tegen organisator nazibeurs

Nationaal Coördinator Antisemitisme wil beurzen verbieden

Het verkopen van spullen die aanzetten tot haat en geweld. Dat is wat er gebeurt op de nazibeurs in Houten, vinden CIDI en het Centraal Joods Overleg (CJO). Na het bekijken van beelden die tv-programma Kassa heeft gemaakt op de beurs, hebben de twee organisaties besloten gezamenlijk aangifte te doen tegen de organisator van de beurs.

 

Op de beelden van Kassa is te zien dat op de Militariabeurs veel nazivoorwerpen te koop worden aangeboden waaronder dolken met hakenkruizen en SS-leuzen, SS-insignes, bustes van Adolf Hitler en Duitse eremedailles met hakenkruis. Er was een ook gedragen Jodenster te koop voor 2500 euro met een boekje waarin persoonsgegevens van de draagster stonden. “Walgelijk,” zo oordeelt CJO-voorzitter Ronny Naftaniel. Hij ziet de beurs als een verheerlijking van het nazi-gedachtegoed en vindt het ernstig om te zien ‘dat er aan deze verwerpelijke ideologie zoveel geld wordt verdiend.’ 

 

De organisator van de beurs, Gaston Vrolings, is verbaasd over de aangifte. Hij geeft aan dat de beurs een educatief doel dient en dat er niets ontoelaatbaars plaatsvindt. “Al 40 jaar bestaan deze beurzen en het zijn doodgewone verzamelaars die de beurs bezoeken.” De aanname dat bezoekers sympathie zouden hebben voor het nazi-gedachtegoed, bestrijdt hij fel. “Handhavers lopen hier ook regelmatig rond en die hebben nog nooit iets geks gezien.”

 

Nationaal Coördinator Antisemitisme, Eddo Verdoner, zet daar zijn vraagtekens bij. “Het is naïef te denken dat het hier alleen gaat om een aantal stoffige verzamelaars, zeker ook als je kijkt naar het opkomend rechtsextremisme in Europa.” Hij roept in Kassa minister Grapperhaus op om de wet aan te scherpen, waardoor deze beurzen in de toekomst niet meer gehouden kunnen worden. Minister Grapperhaus geeft aan dat hij het gesprek hierover graag aangaat.

 

Zaterdag 19:05 uur op NPO1 meer over de nazibeurs in Kassa