CIDI doet aangifte tegen antisemitische spreekkoren tijdens AZ-Ajax

CIDI heeft het OM verzocht om degenen die zondag 17 december antisemitische leuzen riepen tijdens de wedstrijd AZ-Ajax, op te sporen en te vervolgen.

Tijdens de wedstrijd scandeerden AZ-supporters “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS, samen verbranden zij Joden, want Joden die branden het best”. De spreekkoren werden op video vastgelegd en zijn te zien op sociale media. 

Na de wedstrijd nam de algemeen directeur van AZ direct afstand van de antisemitische leuzen. Ook tijdens de wedstrijd ondernam de Alkmaarse club actie tegen de spreekkoren, door stewards de vakken in te sturen en de supporters aan te spreken. Ook werd op schermen het ‘antispreekkorenbeleid’ op de schermen getoond. AZ beraadt zich op vervolgstappen tegen de verantwoordelijke supporters.

Wat CIDI betreft ligt er echter ook een taak voor het OM om degenen die strafbare uitingen hebben gedaan op te sporen en te vervolgen. Antisemitische en andere discriminerende spreekkoren kunnen alleen effectief worden bestreden wanneer het OM een duidelijke lijn trekt. Het moet duidelijk zijn voor voetbalsupporters dat dit soort uitspraken niet alleen sociaal ongewenst zijn, maar ook wettelijk verboden. Bovendien is vervolging een signaal naar de Joodse gemeenschap en de rest van de samenleving dat de overheid haar taak aangaande het bestrijden van haat en discriminatie serieus neemt.