Condoleanceregisters voor slachtoffers Parijs

De Franse ambassade opende vorige week een condoleanceregister voor slachtoffers van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo op 7 januari. Twee broers vielen de redactie binnen en vermoordden 12 redactieleden en 1 politieagent. Er is ook inmiddels een appendix voor de slachtoffers van de kosjere kruidenierswinkel. Daarnaast is er nu ook een online condoleanceboek voor de slachtoffers van de gijzeling in de kosjere super (zie info onderaan). De handtekeningen worden aangeboden aan de ambassadeur van Frankrijk, de Frans Joodse gemeenschap en de redactie van Charlie Hebdo.  
 
Aanslag kosjere winkel
Afgelopen vrijdag vond er een terreuraanslag plaats bij een kosjere kruidenierswinkel Parijs, waarbij de moslimextremistische dader Amedy Coulibaly zestien mensen gijzelde en vier mensen vermoordde. Medewerker Lassana Bathily, ook moslim, wist daarbij zes mensen te redden door ze te verbergen in de koelcel van de supermarkt. Onder de zes was een baby en een jongetje van drie jaar oud. Zelf wist Bathily  uit de winkel te ontsnappen via een goederenlift. Hij informeerde de politie over de situatie in supermarkt en het aantal mensen dat zich nog in de winkel bevond. Na vier uur kwam het gijzelingsdrama ten einde, toen tientallen agenten de winkel bestormden en de dader neerschoten.

De Italiaanse krant La Stampa citeerde een van de overlevenden. Coulibaly zou hem hebben gezegd dat zijn oorspronkelijke doel een Joodse school was. Door de beveiliging en een verkeersongeluk in de buurt kon hij daar niet bij komen. Daarop schoot hij een politieagente dood – dit alles voor de gijzeling in de super.

Mars in Parijs
Zondag liepen bij de ‘Mars voor de Republiek’ door Parijs volgens Franse media ongeveer 1,5 miljoen mensen mee. In heel Frankrijk kwamen er bij de demonstraties 3 miljoen mensen op de been, in wat de grootste demonstratie ooit was in de Franse geschiedenis. Onder hen bevonden zich  17 staatshoofden en regeringsleiders, die zelf in eigen land journalisten intimideren en gevangen zetten, zoals de sjeik van Qatar, de minister van buitenlandse zaken van Egypte en die van Rusland. De Palestijnse president Mahmoud Abbas liep ook mee bij de demonstratie. Ook deze staat heeft de persvrijheid niet hoog in het vaandel; Palestijnse journalisten klagen over intimidatie en er worden journalisten en bloggers gearresteerd wegens kritische publicaties.

Volgens Israelische media wilde Frankrijk niet dat de Israelische premier Benjamin Netanyahu kwam. De Franse president François Hollande zou hebben gevreesd dat het Israelisch-Palestijns conflict door zijn aanwezigheid de hele demonstratie zou overschaduwen. Netanyahu liet in eerste instantie weten dat hij niet zou komen wegens de grote veiligheidsrisico’s, maar veranderde op zaterdag Netanyahu van gedachten, toen twee ministers uit zijn demissionaire kabinet lieten weten naar Parijs te gaan. Vervolgens nodigde Frankrijk ook Abbas uit voor de tocht.
 
Zondagavond was Hollande samen met Netanyahu en andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de president van de belangrijkste Franse moslimorganisatie CFCM, Mohamed Moussaoui, in de Grote Synagoge van Parijs voor een herdenkingsbijeenkomst voor alle slachtoffers van de terreuraanslagen. Vrijdagavond had de synagoge, vanwege de terreuraanslagen, voor het eerst sinds WO II geen Sjabbatdienst. Die was vanwege de dreiging gesloten. Premier Netanyahu sprak bij de bijeenkomst en zei onder andere dat ‘de waarheid en het recht met ons zijn. Onze gezamenlijke vijand is de extremistische islam, niet de islam, niet reguliere extremisten, maar de extreme islam.’ Tijdens de dienst werd de Marseillaise gezongen, naast de Hatikva

Nederland
In Nederland was er zondagavond een speciale dienst in de Jacob Obrechtsjoel in Amsterdam, voor de vier slachtoffers van de terreuraanslag in de kosjere winkel. Hier spraken burgemeester Eberhardt van der Laan en vice-premier Lodewijk Asscher. Van der Laan zei dat hij ‘de angst in de gemeenschap begrijpt’, maar dat hij ‘optimistisch is over de kracht van de gemeenschap’.
Slachtoffers

Aanstaande dinsdag worden de Joodse slachtoffers van de terreuraanslagen begraven op de Givat Shaul-begraafplaats in Jeruzalem. President Reuven Rivlin en premier Netanuyahu zullen de begrafenis bijwonen.  Eén van de slachtoffers was Yoav Attab (21), de zoon van de opperrabbijn uit de Tunesische hoofdstad, Tunis. Slachtoffer Yohan Cohen was 22 jaar oud en werd in het hoofd geschoten, nadat hij probeerde om de dader het moordwapen afhandig te maken. Hij was tevens een medewerker van de winkel. De andere twee slachtoffers waren Philip Braham (45), executive van een IT-bedrijf, vader van vier kinderen en zoon van een rabbi, en de gepensioneerde Francois-Michel Saada (64). Hij laat twee kinderen achter.
 
Aliya
Vanmorgen werd bekend dat de eigenaar van de kosjere winkel op aliya wil naar Israel met zijn hele gezin, zodra hij uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Het aantal emigranten uit Frankrijk stijgt gestaag. Frankrijk is op dit moment het nummer één land in Europa waar de meeste Joden aliya maken: naar schatting zullen in 2015 10.000 Fransen naar Israel verhuizen. De toename van rabiaat antisemitisme en de economische crisis zijn de belangrijkste redenen om aliya te maken. Uiteraard zijn er in Israel ook aanslagen, maar daar voelen zij zich in het dagelijks leven in ieder geval niet buiten gesloten.

Tijdens de dienst in Grande Synagogue leverde de ex-opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk, Jonathan Sacks, commentaar op de situatie van Joden in Frankrijk. Hij zei onder meer dat het hem zou spijten als de Frans-Joodse gemeenschap vrijwel geheel zou emigreren. Voor Frankrijk, dat ‘Frankrijk niet zou  zijn zonder Joden’ en voor de gemeenschap zelf. “De Franse overheid moet harder optreden tegen elke vorm van religieus extremisme”, zei hij ook.

Voor het tekenen van het condoleanceregister bij de Franse Ambassade voor de terreurslachtoffers dient u wegens veiligheidsredenen vooraf contact op te nemen met de ambassade op het nummer 071 312 5817. Het adres is Anna Paulownastraat 76, 2518 BJ Den Haag.  Voor het tekenen van het online condoleanceregister voor de slachtoffers van de kosjere winkel gaat u naar de site: https://www.memori.nl/gedenkplaats/slachtoffers-aanslagen-parijs/