Dader aanslag Toulouse dood na sprong uit raam

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 22 mrt 2012 PA TERRORISME

De dader van de aanslag op een Joodse school in Toulouse, Mohammed Merah (24), die eerder drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse afkomst vermoordde, is donderdag tijdens een vuurgevecht omgekomen.

De Franse politie had hem levend willen inrekenen, maar de terrorist sprong al schietend uit een raam. Toen hij de grond raakte was hij dood.

Tijdens het vuurgevecht dat een eind maakte aan een lange belegering zouden honderden kogels zijn afgevuurd. Drie agenten raakten lichtgewond. De minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Claude Guéant, verklaarde dat de agenten zelden iemand hadden gezien die “die zo gewelddadig was”.

In de nacht van dinsdag op woensdag omsingelden Franse elitetroepen het appartement van de dader die eerder deze week drie Joodse kinderen en een Joodse man vermoordde bij de Joodse school Ozar Hatorah (zie foto). De 24-jarige dader zei lid te zijn van Al Quaida-groep Forsane Alizza (bekijk hiernaast de video: Forsane Alizza ontmoet Sharia4Belgium) en beschouwde zichzelf als een salafist. Hij zou ‘Palestijnse kinderen willen wreken’.

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Salam Fayyad, nam snel afstand van de woorden van Mohammed Merah: hij wilde niet als excuus dienen voor het vermoorden van kinderen, zei hij.
Franse moslimorganisaties waarschuwden woensdag dat men de extremistische dader niet moest zien als vertegenwoordiger van ‘de’ moslims in Frankrijk. De meesten zijn zeer gematigd en de verhoudingen met de Joodse gemeenschap in Toulouse zijn uitstekend. Zondag nog zou een bijeenkomst met Joodse vertegenwoordigers hebben plaatsgevonden. Die is nu afgelast, maar “onze solidariteit blijft onbeschadigd”, zei een vertegenwoordiger van Crif in Le Figaro.

Om 3 uur in de nacht van dinsdag op woensdag deden elitetroepen van de Franse politie een aanval op het huis waarin de vermoedelijke dader zich had verschanst. De dader beloofde diverse keren zich over te geven maar hield zich keer op keer niet aan zijn woord. De politie was de dader na een grootscheepse klopjacht op het spoor gekomen via zijn IPadres. De broer van de verdachte had gereageerd op een advertentie waarin de scooter te koop werd aangeboden die bij de aanslag is gebruikt. De verkoper, de 30-jarige paratrooper Imad Ibn Ziaten, was het eerste slachtoffer. Toen hij werd neergeschoten was hij in burger.

Merah was bij de politie bekend door kleine criminaliteit in zijn jeugd. Daarna zou hij zich hebben bekeerd tot het salafisme en naar de regio tussen Pakistan en Afhanistan zijn getrokken. Hij werd in Kandahar opgepakt en naar Frankrijk terug gestuurd.

Woordvoerders van de Frans-Joodse organisatie Crif reageerden afwijzend op uitspraken waarmee de dader de moord op drie kleine kinderen en een volwassene bij de Joodse school in Toulouse wilde afschilderen als een politieke daad, om ‘Palestijnse kinderen te wreken’. “Hoe hij het ook wil rechtvaardigen, het blijft moord”, zei Nicole Yardeni, voorzitter van de Crif-afdeling in de regio. In de dagen daarvoor was al iets aan het licht gekomen. Zo zou de dader van zijn scooter zijn gestapt en het terrein op zijn gelopen, maar niet de school zijn binnengekomen. Hij heeft van buiten naar binnen geschoten en zou dat hebben gefilmd; verschillende getuigen hebben verklaard dat de schutter een camera bij zich droeg.

Drie van de vier slachtoffers komen uit één gezin: een vader en twee kinderen. De vader was ook leraar op de school. De familie werd woensdag begraven in Israel, waar de vader oorspronkelijk vandaan kwam.

Dinsdag al werd een verband duidelijk met twee aanslagen vorige week op in totaal drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse komaf. Ook daarbij bewoog de schutter zich op een scooter, en hetzelfde kaliber wapen werd gebruikt
In Nederland zal op zaterdag in de synagogen een herdenkingsgebed  worden uitgesproken voor de slachtoffers.