Dodelijke aanslag met explosief op gezin nabij Dolev

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 aug 2019 TERRORISME

Vanochtend is een explosief afgegaan bij de Ein Dubin-bron nabij de nederzetting Dolev. Bij de aanslag is een 17-jarig meisje omgekomen. Haar 46-jarige vader en haar 19-jarige broer raakten gewond bij de aanval.

De Ein Dubin-bron is een populaire trekpleister voor wandelaars en natuurliefhebbers. Vanochtend was het echter de plaats van een dodelijke aanslag op het gezin Shenrav uit Lod. De 46-jarige rabbijn Eitan en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen een explosief afging. De 17-jarige Rina is bij de terreuraanval omgekomen.

Aanvankelijk werd gedacht dat de bom vanuit een rijdende auto was gegooid richting het gezin. Er wordt echter niet uitgesloten dat het explosief van te voren bij de populaire recreatieplek was begraven. Het Israëlische leger vreest dat bij meer toeristische trekpleisters bommen zijn verstopt en kamt deze plekken daarom uit. Ondertussen maakt de IDF jacht op de dader(s). 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageert dat Israël zal doorgaan met het versterken van nederzettingen. “We zullen onze wortels verankeren en onze vijanden treffen”, aldus Netanyahu. De premier, die tevens momenteel minister van Defensie is, zegt dat de “weerzinwekkende terroristen” gearresteerd zullen worden. “Onze lange arm zal het hen betaald zetten”.

De Nederlandse ambassadeur in Israël spreekt de hoop uit dat de daders van de aanslag waarbij de 17-jarige Rina Shenrav is omgekomen, voor het gerecht zullen worden gebracht.

Hamas-leider Ismail Haniya omschrijft de moordaanslag op de 17-jarige Rina Shenrav als een “heroïsche daad”.

De aanslag komt twee weken na de moord op de 19-jarige Dvir Sorek. Zijn lichaam werd nabij de nederzetting Migdal Oz gevonden. De vermoedelijke daders en een aantal van hun familieleden zijn de afgelopen weken door de Israëlische autoriteiten gearresteerd.