Eerste steen gelegd bij het Namenmomument in Amsterdam

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 24 sep 2020 HERDENKEN

Na jaren gesteggel was het gisteren eindelijk zover: de eerste steen van het Holocaust Namenmonument is gelegd. Het kostte jaren om het monument van de grond te krijgen, mede door rechtszaken van omwonenden. Na een verplaatsing naar het Weesperplantsoen, waar eerder het monument voor de Joodse Erkentelijkheid stond, kon de bouw begin dit jaar van start gaan.

Het monument zal bestaan uit 102.000 stenen, met op elke steen de naam van een van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. “We mogen niet vergeten wat er is gebeurd”, zegt Jacques Grishaver, de initiatiefnemer en de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. “Straks hebben we 102.000 namen van mensen die stierven, geen graf hebben en nooit meer worden genoemd. Die namen halen we nu terug.” Het monument, ontworpen door Daniel Liebeskind, zal mede door haar vorm lijken op een soort labyrint en wordt gevormd uit het Hebreeuwse woord voor herdenken: lizkor (לזכר).

De eerste steen werd gelegd door een oude hartsvriendin van Anne Frank, de 91-jarige Jacqueline van Maarsen. Op de eerste steen staat de naam van de 20-jarige Dina Frankenhuis, een Amsterdamse kantoormedewerkster. Zij werd vermoord in Sobibor, ook haar ouders overleefden de oorlog niet.

De kosten liepen mede door de langdurige aanloop en de vele rechtszaken op, mede daarom moesten zowel de Rijksoverheid, de gemeente Amsterdam en de joodse gemeenschap meer bijdragen dan eerder gedacht was. Pas na een uitspraak van de Raad van State kon men na jaren met de bouw beginnen. In juni werd de eerste paal geslagen door burgemeester Halsema en initiatiefnemer Grishaver.

Met de komst van het Namenmonument komt een langgekoesterde wens van de joodse gemeenschap in vervulling, er is straks een plek waar men fysiek de verloren familieleden en oude vrienden kan herdenken. Het oude monument wordt verder op de Weesperstraat geplaatst.