Eerste Stolpersteine gelegd in Kopenhagen

Gisteren zijn twaalf Stolpersteine gelegd in Kopenhagen. Het is voor het eerst dat de herinneringsstenen in Denemarken gelegd worden. De Stolpersteine herinneren aan Joden die tijdens de Holocaust uit Kopenhagen werden afgevoerd naar concentratiekampen, waar ze zijn vermoord.

Ter ere van de eerste steenleggingen vond een ceremonie plaats in de Deense hoofdstad. De stenen werden gelegd door de kunstenaar en bedenker van het project Gunter Demnig, die het gebruik heeft altijd aanwezig te zijn wanneer in een gemeente de stenen voor het eerst worden gelegd.

De ceremonie vond plaats naast de synagoge in de Kristalstraat, waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een Joods rusthuis stond. Naast Demnig waren leden van de Joodse gemeente en nabestaanden van de slachtoffers bij de ceremonie aanwezig.

Verzet tegen Jodenvervolging in Denemarken
De Jodenvervolging in Denemarken is uitzonderlijk in vergelijking met andere landen die door Nazi-Duitsland bezet waren. Dankzij een breed gedragen verzetsbeweging kon het overgrote deel van de kleine Joodse gemeenschap in het land – zo’n 7,200 van in totaal 7,800 mensen – clandestien met vissersboten naar het neutrale Zweden worden gebracht. Van de achtergebleven Joden – veelal zieken en ouderen – werden uiteindelijk 482 mensen naar het concentratiekamp Theresienstadt afgevoerd.

Over de indrukwekkende Deense verzetsbeweging zijn verschillende artikelen te lezen op de website van Yad Vashem. De documentaire “A Force More Powerful”, over geweldloos verzet, wijdt een episode aan het verzet in Denemarken en is op YouTube te zien.