‘EU-voorstel’ Westelijke Jordaanoever slecht ontvangen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 okt 2014 EU PALESTIJNEN TEMPELBERG VS WESTBANK

e1 jeruzalemEen EU-voorstel om te onderhandelen met Israël over ‘rode lijnen’ op de Westelijke Jordaanoever zou slecht ontvangen worden door verschillende media en Israelische diplomaten. De Israëlische krant Haaretz berichtte woensdag over een intern document van EU-ambtenaren, waarin werd voorgesteld dat de EU zou ‘onderhandelen’ over Israël´s activiteiten voorbij de Groene Lijn op de Westelijke Jordaanoever. De EU zou Israel ‘rode lijnen’ presenteren, op straffe van scherpe sancties als Israël niet meewerkte aan het ‘voorstel’ en de ‘rode lijnen’ van de EU zou overschrijden. Het voorstel is niet officieel, aangezien er nog geen enkele consensus over is op het hoogste niveau binnen de EU.

 In het document staan verschillende rode lijnen voor Israëlische activiteiten op de Westelijke Jordaanoever. De rode lijnen die volgens het stuk tot sancties van de EU zouden leiden zijn:

–          Bouw in de Givat Hamatos-buurt, voorbij de Groene Lijn in Jeruzalem.
–          Bouw in het E1-gebied tussen Ma’aleh Adumim en Jeruzalem.
–          Verdere bouw in de Har Homa-buurt in Jeruzalem, voorbij de Groene Lijn.
–         Israelische plannen om 12.000 bedoeïnen zonder hun toestemming ergens anders te vestigen, in de Jordaanvallei, waarmee ze verbannen worden van de Westelijke Jordaanoever, inclusief E1.
–          Schaden van de status-quo op de Tempelberg: Volgens het document destabiliseren Israelische pogingen om de status quo in hun voordeel om te buigen de situatie in Oost-Jeruzalem en neemt de onrust daardoor  toe.

Een woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nachshon, wilde niet op het document reageren tegenover Jerusalem Post. ‘Er is geen reden voor Israel om te reageren op iets dat niet officieel van de Europese Unie komt.’ 

 Hoewel het voorstel dus niet officieel is en mogelijk nooit echt zal worden gedaan, reageerden er al verschillende hoge Israëlische ambtenaren op. Zo stelde een vooraanstaande diplomaat in de Jerusalem Post dat ‘de EU hiermee Jeruzalem vraagt om het touw te weven waaraan Israël zichzelf mag gaan ophangen’. Een andere diplomaat zei dat dit voorstel riekt naar een ´excuus voor toekomstige sancties´: “Europa wil overleggen met Israel over wat ‘acceptabel’ en wat ‘onacceptabel’ gedrag is met betrekking tot deze rode lijnen, om vervolgens een stok te hebben waarmee het Israel kan slaan bij ´onacceptabel´ gedrag.”

Ook de media haakten gretig in op het interne EU-document. Zo steldeSeth Mandel van het vooraanstaande Amerikaanse opinieblad Commentary Magazine dat de ‘EU in het document doet alsof de Palestijnen niet bestaan. Het lijkt net alsof de Palestijnen geen zelfcontrole hebben en incapabel zijn om voor zichzelf te denken, aangezien ze helemaal niet in het document en de eventuele onderhandelingen worden genoemd.’ Volgens Mandel staat de uitkomst van de onderhandelingen ook al vast, namelijk dat Israel gestraft moet worden met ‘meer boycots, sancties en diplomatieke isolatie’ als het niet meewerkt aan het voorstel.

 Gastcolumnist Ezequiel Doiny noemt in het onafhankelijke Canadese persbureau Canada Free Press het voorstel over de Europese rode lijnen zelfs ‘racistisch en beledigend’: “Het is racistisch om Israel te straffen als Joden huizen bouwen in Oost-Jeruzalem. Arabieren bouwen drie keer zoveel huizen in Israel als Joden doen op de Westelijke Jordaanoever. Als het racistisch voor Israel is om Arabieren te verbieden in Israel te wonen, dan is het net zo racistisch om Joden te verbieden in Oost-Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever te gaan wonen.”

Afbeelding:Ma’aleh Adumim settlement, Bron: flickr