Herdenking Joods Kindermonument in Rotterdam

dinsdag 30 juli 2019

Dinsdag 30 juli vindt in Rotterdam de jaarlijkse herdenking bij het Joods Kindermonument en de ‘Muur’ plaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Rotterdamse Joden en Joden uit het zuidelijke deel van Zuid-Holland weggevoerd via de Rotterdamse haven. Van de loods die als verzamelpunt diende, Loods 24 (op de Kop van Zuid), is een deel van de muur bewaard gebleven ter herinnering van de deportaties.

Geschat wordt dat in totaal zo’n 6800 Joden uit Rotterdam zijn weggevoerd, veelal naar de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor. Slechts 144 personen hebben dit overleefd.

In 2013 is hier het Joods Kindermonument omheen gebouwd. Hierin staan de namen gegraveerd van de 686 kinderen tot 12 jaar die in de loop van de oorlog Loods 24 hebben gepasseerd. De deportaties, die begonnen op 30 juni 1942, worden ieder jaar op deze plek herdacht.

Aanstaande dinsdag staan de volgende toespraken op het programma:

 

  • Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam
  • Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland
  • Aviv Shir-On, Ambassadeur van Israël
  • Anaïs Swirc, Kinderburgemeester van Barendrecht

 

Het precieze programma is te vinden op de website van Stichting Loods 24.

De ceremonie begint om 20:00. Geïnteresseerden kunnen al om 19:00 uur terecht voor koffie in het gebouw Villa Zebra, één brug verderop aan de Stieltjesstraat 21. De ceremonie sluit af met een defilé om 21:00. Het Joods Kindermonument en de ‘Muur’ bevinden zich op de Eva Cohen-Hartogkade aan de Stieltjesstraat.