Israelische Verkiezingsavond

dinsdag 9 april 2019

Op 9 april gaat Israel naar de stembus. De verkiezingsstrijd is in volle gang en er staat veel op het spel: zal Benjamin Netanyahu aanblijven als premier, of is Israel toe aan iemand anders? En kan Benny Gantz, voormalig opperbevelhebber en politieke nieuwkomer, zijn beloftes waarmaken? Hoe ziet Israels politieke toekomst eruit? De peilingen wijzen op eennek-aan-nekrace tussen Netanyahu’s Likoed en Blauw-Wit van Gantz en Lapid, maar uiteindelijk telt alleen de verkiezingsuitslag.

Stembiljet Israelische verkiezingen

Een Israëlisch stembiljet. Bron: Wikimedia Commons / Nirvadel

Maar niet alleen in Israel zijn er verkiezingen: een maand later kiezen wij een nieuw Europees Parlement. En dat heeft consequenties voor Israel, want het Nederlandse buitenlandbeleid wordt steeds meer in Brussel uitgestippeld – de EU-lidstaten voeren op het gebied van buitenlandse zaken een gezamenlijke koers. Dat gezamenlijke buitenlandbeleid valt niet altijd gunstig uit voor Israel. Staan de warme banden tussen Nederland en Israel onder druk door de toenemende invloed van de EU op ons buitenlandbeleid? Moet Nederland een eigen koers varen, of de gezamenlijke lijn volgen? 

Tijdens de Grote CIDI-Verkiezingsavond gaan we met verschillende experts in gesprek over de Israelische verkiezingen, en zullen we live de uitslagen volgen. Ook kijken we alvast vooruit naar de Europese Verkiezingen met een aantal kandidaten voor het Europees Parlement. Hoe denken deze toekomstige Europarlementariërs over de betrekkingen tussen Nederland en Israel en de rol van de EU in ons buitenlandbeleid?  

Na afloop van het programmagedeelte is er tijd om na te praten onder het genot van een drankje. 

CIDI nodigt u van harte uit op 9 april in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50 te Amsterdam. 

Tijdens de gehele avond is de bar open en kunt u snacks bij Vos Catering bestellen. 

 

Datum/Tijd
Datum – 9 april 2019
19:30 – 22:30

Kosten
Vrienden gratis, geïnteresseerden €5,-