FB pagina Franse rapper overstelpt met antisemitische reacties

De Joodse-Islamitische Franse rapper Booba is bedolven onder antisemitische reacties vanwege zijn nummer “We zullen de slachtoffers van de slavernij en de Holocaust wreken”.

Booba (‘oma’ in het Jiddisch) is de artiestennaam van de 36-jarige, uiterst succesvolle rapper Elie Yaffa. Hij is moeilijk in een hokje te stoppen: geboren in Frankrijk, zwart, moslim door zijn Senegalese, islamitische vader en joods door zijn Marokkaans-Joodse moeder. Maar nadat hij op 2 februari zijn nieuwste rap op zijn FaceBookpagina zette was het mis.

Reacties op rap Booba
Frankrijks best verkopende rapartiest heeft sinds hij zijn nieuwste rap “Master Yoda” op zijn FaceBook pagina zette onder het kopje “We zullen de slachtoffers van de slavernij en de Holocaust wreken”, in totaal al 4340 reacties gekregen. Daar waren 1413 “likes” bij. Maar de meeste reacties waren antisemitisch. De Frans-joodse nieuwssite JSS zette een aantal van deze commentaren op een rijtje en sprak zelfs van “cyber-lynching”. Zo schreef FB gebruiker John Ken’Nabil: “F#&k de Shoah, uitgevonden door Zionisten om Israel te legitimeren” en Bassir Abir schreef: “F#&k je moeder, jezelf en de Shoah en we pissen op alle Arabieren die naar je luisteren.”

Holocaustontkenning en oproep tot genocide
De antisemitische commentaren laten zich samenvatten in een aantal categorieën, zoals het ontkennen van de Holocaust en de oproep voor een hernieuwde genocide tegen het Joodse volk. Deze uitlatingen zijn in strijd met de Franse wet op grond van het verbod tot oproepen van haat. Andere FBgebruikers vermomden hun antisemitische commentaar kundig met woorden die op zich niet strafbaar zijn, maar zich duidelijk in het schemergebied van deze Franse anti haat wet bevinden.

“Shoananas”
De meesten antisemitische reaguurders gebruikten de term “shoananas”, een taalkundige samentrekking van het woord ‘Shoah’ met het woord ‘ananas’ die vaak als codewoord wordt gebruikt voor antisemitische Holocaustontkenning. De term werd geïntroduceerd door de Frans-Iraanse cabaretier Dieudonné M'bala M'bala, bekend om zijn antisemitische teksten. In april 2010 bezocht hij Iran en werd hij geïnterviewd door het Iraanse persagentschap PressTV. Daar legde hij haarfijn uit wat hij bedoelde met de term ‘shoananas’.

Bron: YouTube