Gruwelijke terreuraanval in Wenen

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 3 nov 2020

Maandagavond is Wenen opgeschrikt door een afgrijzenwekkende terreuraanval, waarbij meerdere zwaargewapende daders willekeurig op mensen begonnen te schieten. Vanaf zo’n zes locaties zijn schoten gelost. Hoewel de politie één van de daders heeft kunnen neutraliseren, zou minstens één ander nog voortvluchtig zijn.

Tot nu toe is van zes onschuldige mensen bekend dat ze zijn omgekomen. Daarbuiten zouden de daders zo’n twintig mensen hebben verwond, waarvan meerdere in levensgevaar zouden verkeren. 

De Oostenrijkse minister van binnenlandse zaken Karl Nehammer heeft bekend gemaakt dat het bij de gedode terrorist om iemand met een islamistisch motief gaat. Volgens verschillende media zijn de aanvallers sympathisanten van de Islamitische Staat (IS). 

De eerste locatie waarvan gemeld werd dat een aanval gaande was, ligt pal voor de Stadttempel, de hoofdsynagoge van Wenen. Om die reden is er een sterk vermoeden van een (deels) antisemitisch motief van de aanval. De voorzitter van de Israelietisch-religieuze gemeenschap in Wenen, Oskar Deutsch, heeft laten weten nog niet te kunnen vaststellen of de synagoge ook daadwerkelijk het doel was. Deze was ten tijde van de aanval gesloten. Wel maande hij direct alle leden van zijn gemeente om thuis te blijven, ook vandaag. 

CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann heeft contact gehad met Deutsch, en zijn medeleven betuigd. Deutsch heeft aan media laten weten dat, voor zover bekend, geen leden van de Joodse gemeente slachtoffer zijn geworden. 

De Stadttempel heeft een trieste geschiedenis van antisemitisme: het gebouw heeft geen façade aan de straatkant, omdat Joodse symboliek verboden was te tonen in het openbaar tijdens de bouw in 1824. Daarmee was het echter de enige synagoge in Wenen die de Kristallnacht en Tweede Wereldoorlog overleefde (van de overige 93 kan dat niet gezegd worden). In 1981 pleegden twee leden van de Palestijnse terreurgroep Fatah’s Revolutionaire Raad een aanslag op een bar mitswa-viering in de synagoge, waarbij ze twee feestvierders doodden. 

De aanval van maandagavond is een pijnlijke herinnering dat het extreem gewelddadige IS nog niet verdreven is, en een bron van groot gevaar blijft. Hoewel een militaire coalitie van westerse en soennitisch Arabische landen het de groep grotendeels heeft teruggedrongen van grondgebied in Syrië en Irak, blijft IS radicale moslims rekruteren voor een ideologie die alles iedereen verafschuwt, behalve zichzelf.