Heldin Oekraïne houdt niet van Joden

Ze wordt op handen gedragen in (de) Oekraïne, was pilote en oorlogsheld, tot voor kort krijgsgevangen in Rusland, pas weer teruggekeerd bij een gevangenenruil en nu volop in het nieuws als uitgesproken parlementslid. Nadiya Savchenko. Ze windt er geen doekjes om: Joden hebben veel te veel macht in haar land. Uiteraard heeft ze niks tegen Joden, ze houdt alleen niet van ze. Ze noemt ze “smous” en vindt het idioot dat 2% van de bevolking de controle heeft over 80% van de macht in haar land. Dit verklaarde ze vorige week tijdens een televisie-interview.
Regeringsleiders zoals Volodymyr Groysman – de premier en Poroshenko – de president, maar ook Joelia Timosjenko – voormalig premier en leidster van de “Oranje opstand”: allemaal zijn ze joods of hebben ze joodse roots en hun macht moet aangepakt worden. “Inderdaad, er zijn regeringsleiders die niet duidelijk van Oekraïense bloede zijn. Ze hebben teveel macht en daartegen moet actie worden ondernomen.” Er wordt al geruime tijd gediscussieerd over de stambomen van Poroshenko en Timosjenko. Over Groysman is iedereen in Oekraïne en daarbuiten het wel eens dat hij Joods is.

Savchenko werd in 2014 gevangen genomen door Russische soldaten in het oosten van Oekraïne. Ze zou twee journalisten hebben gedood bij de gevechten tegen de Russen. In hetzelfde jaar werd ze gekozen tot parlementslid, terwijl ze in de gevangenis zat.

Opvallend: Haar advocaat in Rusland was Mark Feigin. Hij is een mensenrechtenactivist en is naar eigen zeggen door de Russische autoriteiten opgepakt en gemaltraiteerd omdat hij haar verdedigde. Mark Feigin is Joods.

Bronnen: Voz is neias, EJC, JTA