Hitlergroet gebracht aan rabbijnen, moslims en bisschop

Tijdens de interreligieuze wandeling in Amsterdam West bracht een jongen de Hitlergroet. Ook maakte hij het hitlersnorretje, door zijn bovenlip te bedekken met zijn vinger en riep hij een paar keer ‘kankerjoden’ naar het zeer gemengde gezelschap. In de wijk worden Joden met een keppeltje vaker uitgescholden.

De rabbijnen Raphael Evers en Awraham Soetendorp, de moslimgeestelijke Sefa Bagci, de moslimgeleerde Cevdet Keskin, bisschop Hans van den Hende en synodescriba dr. Arjan Plaisier liepen mee in de tocht. Voor rabbijn Evers ‘als zoon van een Auschwitz-overlevende is dat wel het allerergste is wat er kan gebeuren’, zei hij voor de camera van Powned nieuws, dat het voorval uitzond. Dit soort gedrag wil hij uitbannen, zei Evers verder.

“Die hufter die bij #Pownews de hitlergroet bracht dient te worden aangehouden”, zei oud-stadsdeelvoorzitter en PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch op Twitter: “ben benieuwd naar de daadkracht minister!”

Op advies van CIDI doen de wandelaars aangifte van dit symbolische voorval.

De tocht is bedoeld als statement voor religieuze tolerantie. Dit was ook de reden dat de tocht in Amsterdam West gehouden werd, waar de laatste jaren tolerantie steeds verder te zoeken is. Op 16 oktober komt er dan ook een dialoog-marathon met meer diepgang en kracht. Evers: ‘het is nodig in deze stad, dat is duidelijk.’