Holocaust Herdenkingsdag

Op 1 november vorig jaar bepaalde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat 27 januari, de dag dat Auschwitz bevrijd is, officieel en wereldwijd een dag voor Holocaustherdenking en educatie zou moeten zijn, met als uiteindelijk doel de preventie van genocide. In het kader van de herdenkingsdag organiseren de jongerenorganisatie van CIDI (CIJO) en het Centrum voor Holocaust- en Genocide Studies (CHGS) op 27 januari een aantal educatieve projecten.

Klassen van de onderbouw van de middelbare school kunnen een programma in de Hollandsche Schouwburg (Amsterdam) volgen, en/of participeren aan deelprogramma’s op de Universiteit van Amsterdam (UVA).

Op de locatie Oude Manhuispoort van de UVA begint de plenaire zitting om 11.00 uur met een inleiding van CHGS-directeur prof. dr J. Houwink ten Cate. Deze zal daarna in gesprek gaan met Holocaust-overlevende Jules Schelvis, die 20 was, toen hij via Westerbork in het vernietigingskamp Sobibor terechtkwam. Schelvis zal tot slot van de bijeenkomst de door het CHGS en het Ministerie van VWS uitgeloofde prijs uitreiken voor het beste educatieve project over de Holocaust of een andere genocide.

Na de lunch is er een programma met workshops en films, waarin ook de verschrikkingen in R’wanda en Srebrenica aan de orde komen. Een ander programma-onderdeel bestaat uit een door het Joods Historisch Museum georganiseerde wandeling door Joods Amsterdam (van 15:00 tot 16:00 uur). De dag wordt om 16:30 uur afgesloten met de herdenking bij het Nooit Meer Auschwitz Monument in het Wertheimpark.

Eveneens in Amsterdam, in de Hollandsche Schouwburg, van waaruit het merendeel van de Amsterdamse joden werd gedeporteerd, worden gedurende de ochtend en de middag verschillende workshops georganiseerd, waaraan overlevenden van de Holocaust deelnemen. Het programma eindigt met de eerder genoemde wandeling door Joods Amsterdam. Aansluitend wordt voor de officiële herdenking verzameld bij het Nooit Meer Auschwitz Monument in het Wertheimpark.

In de Erasmus Universiteit in Rotterdam vindt in het kader van de herdenkingsdag van 15:00 tot 18:00 uur het internationale symposium ‘Holocaust: Toen, Nu en Nooit meer’ plaats.