Israel helpt Turkije bij mijnramp

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 14 mei 2014 TURKIJE

mdaDe Israëlische hulporganisatie Magen David Adom (MDA) heeft vandaag hulp aangeboden aan Turkije, waar al meer dan 200 mensen zijn omgekomen bij een mijnramp. Er zitten nog honderden mijnwerkers ingesloten in een kolenmijn bij de stad Soma, na een explosie en een daaropvolgende brand dinsdag.

Hoewel de verhouding tussen de twee landen sinds de entering van de Mavi Marmara is verslechterd, heeft Turkije de hulp van MDA voorlopig geaccepteerd. Een woordvoerder van MDA zei dat het reddingspersoneel van de Israëlische organisatie een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren met betrekking tot mankracht en medisch materiaal. Turkse reddingswerkers van de Rode Halve Maan blijven een halve dag na de ramp nog steeds doden en gewonden afvoeren. Intussen zijn er meer dan 200 doden geborgen, maar er zitten waarschijnlijk nog honderden mensen vast.

Eerder liet de Israëlische ambassade in Ankara al weten dat de geplande receptie op de ambassade van woensdagavond, ter gelegenheid van de 66ste Israëlische Onafhankelijkheidsdag, is afgelast uit solidariteit met de Turkse bevolking, die rouwt om de slachtoffers van de mijnramp. “De staat en de bevolking van Israël delen het verdriet van de Turkse bevolking, wij condoleren de families van de omgekomenen, wij wensen een snel herstel van de gewonden en koesteren de hoop op positief nieuws over diegenen die nog in de mijn vastzitten”, aldus de Israëlische ambassade.

Update: intussen is het dodental opgelopen tot 245. Het jongste slachtoffer zou een jongen zijn van maar 15 jaar. Er zijn 363 mensen gered. Er wordt nog steeds koortsachtig gezocht naar ongeveer 200 mensen.

Klik hier voor een uitgebreid verslag en rechtstreekse TV-beelden.