Israel kiest voor Westen en Oekraïne

Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring vrijgegeven dat Israel “de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne erkent,” naar aanleiding van Russische referenda in bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Israel wijkt steeds meer af van de oorspronkelijke voorzichtige aanpak van Rusland en kiest partij voor het Westen en Oekraïne.

Foto door David Peinado

Volgens de verklaring “zal Israel de resultaten van het referendum in de oostelijke districten van Oekraïne niet aanvaarden”. De aankondiging kwam nadat Rusland stemmingen organiseerde in vier Oekraïense regio’s; Kherson, Luhansk, Donetsk en Zaporizhzhia, die gedeeltelijk militair door Rusland worden gecontroleerd. Israel sluit hiermee zich aan bij andere Westerse landen die de wettigheid en authenticiteit van de referenda in twijfel trekken.

Recentelijk is Rusland begonnen met het inzetten van Iraanse aanvalsdrones. Maandag werden drie Iraanse zogenoemde kamikazedrones neergeschoten door de Oekraïense luchtverdediging in de buurt van de havenstad Odessa. Gisteren werd gemeld dat Rusland ten minste 10 Iraanse drones heeft afgevuurd op de Oekraïense stad Uman. Die aanval viel samen met een bezoek van duizenden ultraorthodoxe joden uit het buitenland aan Uman voor een bedevaart naar het graf van rabbi Nachman van Breslov, een leidende figuur in het chassidische jodendom. Duizenden joodse gelovigen handhaafden hun traditie om Uman te bezoeken op Rosj Hasjana, het joodse Nieuwjaar, ondanks de oproep van premier Lapid aan Israelische burgers om Uman dit jaar niet te bezoeken.

Ook ontving Israel deze week voor het eerst 20 Oekraïense soldaten die ernstig gewond raakten bij gevechten met Rusland. De eerste twee Oekraïense soldaten zijn aangekomen in het Sheba Medisch Centrum in Ramat Gan voor behandeling en revalidatie. De recente verklaring en de behandeling van gewonde Oekraïense strijders is een verandering van een meer voorzichtige aanpak die Israël eerder had. Binnen de gevallen Bennett-Lapid coalitie was Bennett doorgaans voorzichtiger dan Lapid. Jaïr Lapid koos als tweede man van Israel en minister van Buitenlandse Zaken meermaals een hardere lijn dan Bennett. Inmiddels is Lapid de interim premier en dat is te merken in het Israelische beleid.

Israel niet langer conflict mijdend

Eerder had de Oekraïense president Zelensky pittige kritiek op Israel, dat zich wat hem betreft teveel op de vlakte hield. Zelensky gaf aan “geschokt” te zijn dat Israel zijn beroemde Iron Dome niet aan Oekraïne leverde, terwijl Oekraïne leed onder Russische suprematie in de lucht. De terughoudendheid van Israel om militaire hardware naar Oekraïne te sturen is gebaseerd op hun gecompliceerde relatie met Rusland, hun de-facto noordelijke buur is in Syrië. Israel onderhoudt noodgedwongen een direct communicatiekanaal met Rusland open, omdat het zich ernstige zorgen maakt over Iraanse verschansingen in het noorden en de levering van geavanceerde wapens binnen Syrië.

De inspanningen van Israel om het Oekraïense volk te steunen waren gericht op humanitaire hulp. Israel heeft meer dan 100 ton hulp geleverd, waaronder 17 ton medische apparatuur en medicijnen, Israelische waterzuiveringssystemen en noodwatervoorziening. Ook was Israel het eerste dat een veldhospitaal opzette in Oekraïne. Het ziekenhuis omvat zowel pediatrische als volwassen opnamefaciliteiten, een intensive care afdeling, een verloskamer en een kliniek voor eerste hulp. Ook in Israel is er hulp: zo gaf het land al aan duizenden Joodse immigranten uit Oekraïne asiel. Ook meer Russische Joden worden verwacht, vooral wanneer de Russen de rechtmatigheid van de activiteiten van het Joods Agentschap in Rusland niet erkent. 

 

Wil je alles weten over de geschiedenis en geopolitiek in het Midden-Oosten? Abonneer je dan op onze podcast, genaamd Mizrach.