Israël zet Barghouti Jeruzalem uit

NOS Nieuws

Op de laatste campagnedag voor de Palestijnse presidentsverkiezingen van zondag heeft de Israëlische politie presidentskandidaat Mustafa Barghouti in Jeruzalem opgepakt en teruggestuurd naar de Westelijke Jordaanoever.

Volgens Israël schond Barghouti door zijn bezoek aan de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg de afspraak om in Jeruzalem alleen een conferentie bij te wonen.

Barghouti kan zondag volgens de peilingen op 20 procent van de stemmen rekenen. Hij is daarmee de grootste rivaal van de gedoodverfde favoriet voor de zege, de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.

Abbas hadt een bezoek voor vandaag aan Jeruzalem afgelast omdat hij er niet voor voelde massaal begeleid te worden door Israëlische veiligheidsagenten.

Instemming

Israël stemde er eerder mee in dat presidentskandidaten gelimiteerd campagne mogen voeren in Jeruzalem. Voorwaarde is wel dat zij over de juiste papieren beschikken. Barghouti, die op de Westelijke Jordaanoever woont, riep bij zijn arrestatie dat hij toestemming had in Oost-Jeruzalem te zijn.

Het was de tweede keer tijdens zijn campagne dat Barghouti werd aangehouden door de Israëlische autoriteiten. Vorige maand werd hij na een paar uur weer vrijgelaten.

Terugtrekken

Israël begon gisteren met het terugtrekken van de troepen uit de steden op de Westelijke Jordaanoever. Jeruzalem wil daarmee voorkomen dat het beticht wordt van inmenging in de presidentsverkiezingen onder de Palestijnen.

Volgens de Israëlische minister Shalom blijven de Israëlische militairen 72 uur weg uit de bezette Palestijnse gebieden. Israël wil de verkiezingen soepel laten verlopen. Een ploeg van honderden internationale waarnemers, onder leiding van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, houdt toezicht op de stembusgang.

Abbas had opgeroepen tot de terugtrekking van Israëlische troepen om zeker te zijn dat de Palestijnen zich niet door de aanwezigheid van militairen zouden laten weerhouden om te gaan stemmen.