Israelisch ISIS-lid veroordeeld tot celstraf

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 4 nov 2014 TURKIJE

Syrische vechterEen 23-jarige Israelische Arabier is maandag veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden voor het betreden van een vijandelijke staat, Syrië, en het volgen van militaire training door ISIS. Het openbaar ministerie had een celstraf van vier jaar geëist tegen Ahmed Sorbaji uit Umm Al Fahm. De rechter in Haifa kwam tot de lichtere straf omdat Sorbaji spijt betuigde. 

Rechter Orit Cantor merkte tijdens haar uitspraak op dat de straf is bedoeld om af te schrikken. Na afweging van alle feiten heeft zij toch besloten om Sorbaji slechts een celstraf van 22 maanden te geven. Zij kwam tot dit besluit omdat Sorbaji zelf naar Israel terugkeerde en direct spijt betuigde voor zijn daden.

Sorbaji reisde in 16 januari van Israel naar Turkije om deel te nemen aan de jihad tegen het regime Assad. Een paar dagen later werd hij met een groepje geestverwanten de grens naar Syrië overgemokkeld. Na een korte training bij de ‘Leger van Mohammed Brigade’ voegde hij zich bij ISIS, aldus de aanklacht. Daar volgde hij vier maanden lang een training in wapengebruik en religie. Hij werd getraind in het vechten met kleine wapens, de AK-47 en raketgestuurde granaten. Uit de verhoren bleek dat hij na zijn training werd ingezet als bewaker van een ISIS-kamp, en later als bewaker van één van de door ISIS veroverde dorpen in Syrië. Hij nam deel aan twee vuurgevechten en bemande een checkpoint. Ook voerde hij regelmatig patrouilles uit die de opmars van Assadgezinde troepen moesten tegenhouden.

Op 16 april nam hij, nog steeds in Syrië, contact op met een Israelische veiligheidsman. Hij vertelde dat hij een fout had gemaakt en terug wilde keren, maar omdat hij geen paspoort had vroeg hij om hulp. Op 20 april reisde hij, ook weer via Turkije, terug naar Israel. Daar werd hij bij aankomst op vliegveld Ben Gurion gearresteerd.

Rechter Cantor gaf niet de geëiste straf, maar oordeelde dat Sorbaji wel een gevaar is voor de veiligheid van de staat Israel, omdat hij is vertrokken “naar een ​​vijandige staat in het algemeen en Syrië in het bijzonder” en door zijn deelname aan de organisatie ISIS. Vooral dit laatste, en zijn training daar, maakt hem de facto een “groot gevaar voor de veiligheid van de staat Israel”.  

Sorbaji’s hele familie was tijdens de hoorzitting aanwezig in de rechtszaal. Na de uitspraak zei zijn vader tegen de aanwezige pers dat zijn zoon geen intentie heeft gehad om de staatsveiligheid in gevaar te brengen: “Mijn zoon heeft een fout gemaakt en nu zal hij de prijs betalen.”

Zover bekend zijn er slechts tien Arabische Israeli’s naar Syrië getrokken om een ISIS-training te volgen. Anderen kregen al na een paar dagen spijt van deze ondernemen en keerden terug naar Israel; bij Sorbaji duurde dat drie maanden.