Jeruzalem ontwaakt met twee bomaanslagen

IN ISRAEL / Door: RICO BRENTJENS / 23 nov 2022 BOMAANSLAG JERUZALEM

Na de aanslag in Ariel vorige week, vonden er vanochtend twee bomaanslagen plaats in Jeruzalem. Een 16-jarige tiener kwam hierbij om het leven. Ook raakten er meer dan 20 mensen gewond.

(Fotocredit: Digitall Bluenet)

Vanochtend vonden er in Jeruzalem twee bomaanslagen plaats op bushaltes. De explosies gebeurden tijdens het spitsuur. Israelische media melden dat de bommen in tassen werden achtergelaten bij de bushaltes en op afstand tot ontploffing zijn gebracht. Om zoveel mogelijk slachtoffers te maken waren de bommen verpakt met veel spijkers en bouten. De politie beschouwt de explosies als een georganiseerde terroristische aanslag.

De eerste explosie gebeurde even na zeven uur in de West-Jeruzalemse buurt Givat Shaul. De ontploffing vond plaats bij een drukke lift- en bushalte bij de ingang naar een religieuze wijk van de stad. Tijdens het spitsuur is dit doorgaans een drukbezochte plek. Achttien mensen raakten gewond, waarvan er meerdere in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Een van de gewonden, een 16-jarige Canadees-Israelische jongen, overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ten tijde van de explosie was hij op weg naar de Jesjiva, een joodse Talmoedschool.

Rond half acht volgde er op een andere locatie in Jeruzalem een tweede explosie. Deze explosie gebeurde in het noordoosten van de stad nabij de voorstad Ramot. Vijf mensen raakten bij deze explosie gewond.

Verhoogd alarmniveau

De aanslag is nog niet opgeëist door een van de terroristische organisaties. Kort na de aanslagen had de huidige premier Lapid een ontmoeting met voormalig premier en winnaar van de verkiezingen Netanyahu. De leiders spraken over de aanslagen van enkele uren daarvoor.

De Israelische politie concludeerde na een ter plekke verricht onderzoek dat de gebruikte explosieven van een hoge kwaliteit zijn en dat het om een georganiseerde aanslag gaat. De politiecommissaris voegde daaraan toe dat Israel dit soort aanvallen al voor vele jaren niet meer gezien heeft. Als gevolg daarvan is het alarmniveau verhoogd.

Reacties

De daders van de aanslag zijn nog niet in beeld. Wel verzekerde Lapid dat de daders gevonden zullen worden. Zo zei hij: “Ze kunnen vluchten, ze kunnen zich verstoppen, het zal ze niet helpen. De veiligheidstroepen zullen hen bereiken”.  Verder reageerde hij geschokt en wenste de gewonden een spoedig herstel toe.

De Israelische president Herzog benadrukte dat “Israel sterk en doortastend zal blijven optreden tegen terreur”, maar ook dat zij gaan bewijzen dat de “verenigde Israelische gezindheid” niet te breken is. Likoed-leider Netanyahu twitterde dat hij bidt voor de gezondheid van de gewonden, ook bezocht hij enkelen van hen in het ziekenhuis. Als reactie op de bomaanslagen verklaarde de burgermeester van Jeruzalem dat zijn stad “de manier van leven niet zal laten verstoren”.

De terreurorganisatie Hamas reageerde daarentegen goedkeurend op de dodelijke aanslag. “De bezetters hebben de boodschap ontvangen, ons volk zal standhouden op zijn grond en aan de weg van het verzet”, aldus een woordvoerder. Ook de Islamitische Jihad liet van zich horen. Zij prezen de aanslagen en zeiden: “De operatie in de bezette stad Jeruzalem is een natuurlijke reactie op de bezetting, haar terrorisme en haar criminele praktijken tegen het weerloze Palestijnse volk en haar heilige plaatsen”.