Jeruzalem sluit de toegang tot de Mughrabi brug

De Mughrabi brug in Jerzualem is een brug, voor niet-moslims, die leidt van de Westelijke Muur naar de Tempelberg. De brug is zondag afgesloten uit vrees dat hij zal instorten.

Vorige week schreef Schlomo Eshkol, de gemeentelijk ingenieur van Jeruzalem, een brief aan de ‘Western Wall Heritage Foudation’. Eshkol gaf in de brief aan dat hij van plan is de “onmiddellijke sluiting van de brug” te eisen en het “gebruik ervan te verbieden.”

Gemeente ambtenaren uit Jeruzalem benadrukken dat de houten brug een ernstige bedreiging voor de veiligheid vormt. De brug is ontvlambaar en staat op instorten. Mocht de Mughrabi brug vlam vatten, dan kan het vuur makkelijk overslaan naar de Tempelberg. Het gebruik van de brug is nu alleen toegestaan voor veiligheidspersoneel en dan alleen als het echt niet anders kan.

Er zijn al plannen voor een nieuwe brug sinds 2004. In 2004 stortte als gevolg van een storm al een gedeelte van de houten brug in. Toen er in 2007 werd begonnen met het vervangen van de brug leidde dit tot protesten in de Islamitische wereld en internationale kritiek. Zelfs nu is de brug en de vervanging hiervan een onderwerp bij de Egyptische verkiezingen.

De geestelijk leider van de Moslim Broederschap, sjeik Yusuf Qaradawi, riep vorige week de Jordaanse Koning Abdullah op Israel te weerhouden de brug te vervangen. Tijdens een ontmoeting van de Koning met president Peres van Israel was de brug ook onderwerp van gesprek. De Koning gaf tijdens dit gesprek aan dat hij ervan uit gaat dat Israel zich zal onthouden van het eenzijdig afbreken van de Mughrabi brug. 

 

   Bron foto’s: Isranet