Jom Hasjoa tijdens Corona: #RememberingFromHome

Vanavond begint Jom HaSjoa: de herdenkingsdag van de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog en het Joods verzet tegen de nazi’s.

Vanwege de coronapandemie kunnen herdenkingsceremonies niet in hun gebruikelijke vorm plaatsvinden. Plechtigheden zoals in de Hollandse Schouwburg of Yad Vashem, het herinneringscentrum van Joodse slachtoffers van de Holocaust in Jeruzalem, gaan niet door.

Yad Vashem heeft daarom een herdenking geïnitieerd waaraan mensen vanuit thuis digitaal kunnen meedoen: met de hashtags #RememberingFromHome en #ShoahNames kunnen mensen zelf video’s delen waarop ze de namen van slachtoffers voorlezen, om hen een klein stukje van de identiteit en erkenning terug te geven die hen in de oorlog werd ontnomen.

Talloze mensen hebben aan de oproep gehoor gegeven. Onder hen ook de Duitse minister van buitenlandse zaken, Heiko Maas:

De herdenkingsceremonie, vanwege de maatregelen van tevoren opgenomen, wordt om 19:00u Nederlandse tijd uitgezonden op radio- en televisiekanalen in Israel. De ceremonie is ook online te volgen via het kanaal van Yad Vashem:

 

De Claims Conference, die zich tevens inzet voor de herinnering aan de Holocaust, biedt mensen wereldwijd ook een manier om Jom Hasjoa thuis te herdenken. Het zal twee indringende films vertonen, openbaar toegankelijk via claimscon.org/film/:

  • Om 20:00u Nederlandse tijd draait Who Will Write Our History (2018). Een indringende documentaire van anderhalf uur over het verzet van Emanuel Ringelblum. Aan het begin van de oorlog werd hij met vele anderen opgesloten in het ghetto van Warschau. Met een groep anderen besloot hij terug te vechten tegen de nazi’s. Niet met wapens, maar met een nog krachtiger middel: met de pen. Een door hem geleide groep begon onder de codenaam Oyneg Shabes hun geschiedenis te schrijven, zodat niet de nazi’s, maar zij zelf het laatste woord hebben over hoe zij na hun dood door de wereld zouden worden herdacht.
  • Om 02:00u Nederlandse tijd wordt de korte documentaire 116 Cameras Deze vertelt het verhaal van Eva Geiringer Schloss, die bevriend was met Anne Frank en later de stiefdochter van Otto zou worden. Zij en haar moeder overleefden gevangenschap in Auschwitz. Schloss heeft zich sindsdien ingezet om het verhaal van overlevenden te vertellen aan volgende generaties. Over een van de meest ambitieuze projecten, dat projecties van Joodse ooggetuigen van de Holocaust in 3D projecteert, spreekt ze in deze korte maar krachtige documentaire.
    De uitzending is in onze tijdzone wat aan de late kant. Gelukkig is 116 Cameras ook online te zien op de website van de New York Times.