Joodse graven Dordrecht beklad met hakenkruizen en antisemitische teksten

Twee grafstenen op de Joodse begraafplaats in Dordrecht zijn afgelopen weekend beklad met hakenkruizen en antisemitische teksten. Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de koepelorganisatie van Joodse gemeenten in Nederland, heeft aangifte gedaan van vernieling en discriminatie. Het NIK noemt de grafschennis “de gemeenste van menselijke laagheid”.

Uit de teksten blijkt dat het gaat om een gerichte antisemitische daad. De politie roept via Twitter getuigen op zich te melden door te bellen met 0900-8844.

Toenemend antisemitisme
“Wij verwachten dat de daders snel worden opgespoord en worden gestraft”, zo laat het NIK weten in een verklaring. “Een aanval op de doden is een aanval op het geheugen, op respect en op menselijke waardigheid. Dit gedrag heeft geen plaats in onze samenleving. Onze inzet is steeds om vreedzaam te leven naast al onze burgers, en wij stellen met kracht deze aanval op onze maatschappelijke waarden aan de kaak.”

CIDI sluit zich aan bij de woorden van het NIK. Deze antisemitische bekladding past in de zorgwekkende trend van het toenemend antisemitisme. Het aantal antisemitische incidenten nam afgelopen jaar wederom toe, zoals ook zal blijken uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2019, die binnenkort wordt gepubliceerd. De autoriteiten moeten daad bij het woord voegen: antisemitisme mag niet getolereerd worden. De daders moeten gepakt worden en berecht.

Camerabewaking
De bekladdingen zijn volgens de politie waarschijnlijk tussen afgelopen donderdag en zondagmiddag toegebracht. De begraafplaats wordt door camera’s bewaakt, zo liet een woordvoerder weten aan RTV Rijnmond. De beelden worden op dit moment bekeken, in de hoop de dader of daders te identificeren.

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht spreekt op Twitter over “wanstaltig gedrag”. Hij roept getuigen op te helpen om “de daders van deze lage actie op te sporen”.