Kamerlid Voordewind stelt vragen over terroristenbetalingen

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders over de betalingen aan veroordeelde Palestijnse terroristen. Hij vindt dat deze “perverse prikkel” moet stoppen.

Voordewind heeft de vragen gesteld naar aanleiding van recente uitspraken door de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De PA-president heeft gezworen de uitkeringen aan veroordeelde terroristen en hun families nooit te zullen stoppen, zelfs als het hem zijn presidentschap kost.

Palestijnse terroristen die in Israelische gevangenissen vast zitten, krijgen een salaris van de PA. Hoe langer hun straf, des te groter de uitkering. Aangezien ergere misdaden doorgaans zwaarder gestraft worden, betekent dit de facto: hoe erger de misdaad, hoe groter de beloning door de PA.

Kamerlid Voordewind roept minister Koenders daarom op Abbas hierop aan te spreken. De terroristenbeloningen zijn onacceptabel en moeten stoppen. Zo zei ook recentelijk de Amerikaanse Secretary of State Rex Tillerson. Voordewind wil weten of Koenders deze visie deelt.

De CU-politicus vraagt zich ook af of de minister bereid is de steun aan de PA te verminderen als de terroristenbetalingen niet stoppen. Voordewind stelt voor om zolang de uitkeringen doorgaan, de Nederlandse steun aan de PA met het gelijkmatige bedrag te verminderen. De Nederlandse overheid zegt voor circa 50 miljoen euro per jaar de Palestijnen via diverse kanalen te ondersteunen.