Kamervragen over haat in Palestijnse schoolboeken

Lesmateriaal voor Palestijnse basisscholen is dit schooljaar nog radicaler dan voorgaande edities. Dit blijkt uit onderzoek door het Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-SE).

Naar aanleiding van het rapport door IMPACT-SE hebben Kamerleden Kees van der Staaij (SGP), Raymond de Roon (PVV), Thierry Baudet (FvD), Han ten Broeke (VVD), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Raymond Knops (CDA)  vragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. De Kamerleden willen onder andere weten of Nederland op wat voor manier dan ook financieel bijdraagt aan de haatvolle lesmethoden. Als dit het geval is, willen de Kamerleden dat er onderzocht wordt of de financiering stop gezet kan worden of gebruikt kan worden als drukmiddel om het Palestijnse onderwijsmateriaal te deradicaliseren.

In het lesmateriaal, dat door de Palestijnse Autoriteit wordt uitgegeven, wordt Israel gedemoniseerd. Sterker nog, het bestaan van Israel wordt in de Palestijnse lesboeken ontkend. De boeken beweren onder andere dat steden als Jeruzalem en Haifa Palestijns zijn. Sommige Israelische steden krijgen zelfs een Palestijnse naam, zo heet Tel Aviv bijvoorbeeld Tal al-Rabi. Israel is niet terug te vinden op kaarten, alsof het land simpelweg niet bestaat. 

Maar daar blijft het niet bij. Door het lesmateriaal worden de schoolgaande Palestijnse kinderen opgevoed met haat. Martelaarschap wordt verheerlijkt. Er wordt gesproken over wraak die ‘als een vulkaan zal uitbarsten’, en bloed dat ‘verlangt het land te doordrenken’. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de taal die kinderen in basisscholen van de PA voorgeschoteld krijgen.

Het is dan ook geen verrassing dat in het rapport door IMPACT-SE geconcludeerd wordt dat het lesmateriaal niet aan de eisen van UNESCO voldoet. UNESCO is de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Ondanks dat al jaren bekend is dat het Palestijnse lesmateriaal vol haat zit, is de VN niet van plan actie te ondernemen. Zo kan de PA straffeloos doorgaan met het indoctrineren van kinderen met haat.

 

Foto: Een Palestijnse klas. Bron: Al Jazeera English / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Nederlands Dagblad.