Kees van der Staaij eerste ontvanger van boek ‘de Boycot van Israel’

IN NEDERLAND / Door: JOS HUMMELEN / 27 okt 2021 BDS SGP

Kees van der Staaij (SGP) heeft gisteravond het boek ‘De Boycot van Israel’ in ontvangst genomen. In een videoboodschap wenste hij het boek ‘veel lezers toe’ en noemde het boek ‘onthullend’. Chris Stoffer (SGP) vulde Van der Staaij aan door te wijzen op het gevaar van activisten die pleiten voor een boycot van de Joodse staat. Kees Broer, de auteur, liet foto’s zien die de printversie van het boek niet hebben gehaald en concludeerde: “BDS is potentieel heel gevaarlijk en het is van belang om hen in de gaten te houden. Maar praktisch gezien heeft men in Nederland nog nauwelijks wat bereikt.” 

Chris Stoffer (SGP) neemt een exemplaar van ‘De Boycot van Israel’ in ontvangst van Kees Broer. Foto: Jos Hummelen, CIDI.

Van der Staaij vat het boek ‘De Boycot van Israel’ samen door te stellen: “Dat BDS het bestaansrecht van Israel ondermijnd. Daar zit juist de angel van de BDS-beweging. Kijk, dat er verschillend over Israel gedacht wordt en over vraagstukken rond het Midden-Oosten vredesproces, dat snappen we. We leven in een vrij land, dat hoort er ook bij. Maar het wordt kwaadaardig als in feite Israel het licht in de ogen niet wordt gegund.” Chris Stoffer benadrukte dat SGP en hijzelf het uitgeven van het boek bijzonder belangrijk vindt. Hij noemde de strijd tegen BDS een “taaie en harde strijd.”

Kees Broer.
Foto: Jos Hummelen, CIDI

BDS in de VS en in Nederland

BDS is een internationale beweging, wat veel meer bekendheid geniet in de Verenigde Staten dan in Nederland. De focus van het boek van Broer ligt echter wel op Nederland. Tijdens zijn presentatie merkte Kees Broer zelf op: “in april dacht ik nog; waarom schrijf ik hier eigenlijk een heel boek over? Het stelt niet zo veel voor. Maar in Mei kwam die oorlog en toen leefde [BDS, red] ineens weer helemaal op. Je weet het nooit. Ik vind het zelf niet echt een hele sterke beweging. Maar het grote gevaar is het Nederlandse publiek dat normen en waarden verliest. We moeten dus wel waakzaam blijven.”

In dezelfde week als de boeklancering kwam er ook een vergelijkend onderzoek uit van AJC, waarin ook gevraagd werd naar BDS. Hieruit blijkt dat Amerikaanse Joden veel bekender zijn met de beweging dan andere Amerikanen. In Nederland ligt de bekendheid van BDS mogelijk nog lager. Op de vraag of men BDS inderdaad als antisemitisch ziet, komt een gemengd beeld naar voren.  

bron: AJC survey on antisemitism in the US 2021

Bron: ibidem.

 

De hele boeklancering is terug te zien via deze link.

De Boycot van Israel‘ is nu te koop via de webshop op deze website.