Kijk live mee naar de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat het massavernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door het Sovjetleger. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen met premier Rutte zullen aan de herdenkingsceremonie deelnemen, evenals vertegenwoordigers van zo’n 50 andere landen en meer dan 200 overlevenden van de Holocaust.

Excuses Nederlandse overheid

Gisteren vond de Nationale Holocaust Herdenking plaats bij het Spiegelmonument in het Amsterdamse Wertheimpark. Hierbij maakte premier Rutte in zijn toespraak namens de regering excuses voor het handelen van de Nederlandse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel individueel verzet voorkwam, heeft het Nederlandse ambtenarenapparaat tijdens de oorlog meegewerkt aan arrestaties en deportaties van Nederlandse Joden. De gisteren uitgesproken excuses zijn van groot belang voor het verwerkingsproces van het traumatische verleden – zowel onder overlevenden als nabestaanden, als de Nederlandse samenleving in het algemeen. Erkenning van de fouten van toen is bovendien een belangrijke stap naar het uitbannen van vooroordelen en intolerantie vandaag.

Hieronder is de ceremonie live te volgen via Global News. De ceremonie wordt in het Nederlands uitgezonden op de NOS

Slachtoffers bijna allemaal in kaart

Ter gelegenheid van de 75ste bevrijdingsdag heeft het Britse tijdschrift The Economist de herkomstplaatsen van de Joodse slachtoffers in kaart gebracht. Met stippen zijn de laatste veerblijfadressen van bijna alle Joodse slachtoffers van het vernietigingskamp aangegeven. Indien onbekend is de geboorteplaats gebruikt. Hoe donkerder de stip, hoe meer mensen van die plaats afkomstig. 

Het resultaat is een Europees continent volgekleurd met vlekken: van de 1,1 miljoen mensen die er omkwamen, werd zo’n 90% vermoord vanwege hun Joods-zijn. Slachtoffers kwamen uit alle uithoeken van de door nazi’s bezet gebied – met name Hongarije, Slowakije en Oekraïne – maar zelfs uithoeken als Finland, Turkije en Marokko; gebieden die nooit door de nazi’s waren veroverd.

Tussen de West-Europese landen steekt Nederland af met een hoop donkere vlekken. Van de bijna 102,000 Nederlandse Joden die vermoord werden, vond bijna de helft hun dood in Auschwitz.