Kuzu liegt over “arrestatie” in Jeruzalem: dit zijn de feiten

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 17 mei 2019 DENK TUNAHAN KUZU

De Israelische politie heeft Tunahan Kuzu niet aangehouden, zoals zijn partij beweerde. Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bevestigt vrijdagmiddag dat de DENK-voorman slechts staande is gehouden na een pr-stunt met een Palestijnse vlag.

Tunahan Kuzu is deze week op vakantie in Israel, maar niet om te genieten van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. In plaats daarvan lijkt de DENK-leider zich toe te spitsen op anti-Israelische pr-stunts. Vrijdagmorgen marcheerde het Kamerlid met een Palestijnse vlag richting de Tempelberg in de Oude Stad. Omdat politieke uitingen op deze zeer gevoelige plek ongewenst zijn, werd Kuzu staande gehouden door de Israelische politie, die zijn Palestijnse vlag in beslag nam. 

Alles wees erop dat Kuzu dit scenario al bij voorbaat in gedachten had: zijn staandehouding door de politie werd gefilmd door medewerkers en op de socialemediakanalen van DENK gepubliceerd. Volgens de partij zou er sprake zijn van een “arrestatie” door de Israelische politie. Een kortstondige politieke rel leek in aantocht, maar al snel bleek er niets te kloppen van Kuzu’s verhaal. Zowel woordvoerder Mickey Rosenfeld van de Israelische politie als minister Kaag gaven te kennen dat er geen sprake was van een arrestatie. De DENK-voorman was alleen staande gehouden vanwege zijn provocerende Palestijnse vlag en kon daarna al vrij snel weer verder. 

Waarom werd Kuzu staande gehouden? 
De Tempelberg is misschien wel het meest gevoelige stukje grondgebied ter wereld. Voor Joden is het de plek waar ooit de Tempel stond, moslims hebben er de Al Aqsa-moskee en de Rotskoepel. Elk politiek statement kan een uitbarsting van religieuze emoties teweegbrengen. Om die reden is het voor Joden zelfs verboden(!) om te bidden op de Tempelberg. Gezien de continue spanningen op en rondom de Tempelberg zijn politieke uitingen zoals Kuzu’s Palestijnse vlag ongewenst. Dat geldt overigens net zo goed voor Israelische vlaggen. 

Was er sprake van een arrestatie?
Nee. Kuzu is slechts staande gehouden door de Israelische politie en is gevraagd zich te identificeren. Zijn Palestijnse vlag is in beslag genomen. De DENK-voorman is niet gearresteerd. 

Was dit gepland? 
Ja. De confrontatie van Kuzu met de Israelische politie lijkt een uitgekiende pr-stunt. De staandehouding van de DENK-voorman werd door medewerkers met camera’s vastgelegd en direct gepost op sociale media. Bovendien is het te verwachten dat het dragen van een grote Palestijnse vlag niet gewenst is in de omgeving van de Tempelberg. Kuzu weet dat ook en maakte er gebruik van voor een goedkope publiciteitsstunt. 

Is Kuzu’s stunt geslaagd?
Nee. Al snel werd bekendgemaakt dat de DENK-roerganger nooit was gearresteerd maar slechts was staande gehouden. Het Kamerlid oogstte daarna vooral hoon met zijn pr-stunt. 

Vrijdagmiddag postte Kuzu een video op Twitter, waarop hij te zien is voor de Rotskoepel. “Ik ben nu vrij, en op een dag zal ook Palestina vrij zijn,” schrijft de politicus triomfantelijk. Maar de heldhaftige rol die hij zichzelf toebedicht, wordt weersproken door de feiten. Er was geen arrestatie of onterecht optreden door de Israelische politie, maar alleen een goedkope publiciteitsstunt waar Israeli’s noch Palestijnen iets aan hebben.