Open brief aan minister Grapperhaus

Geachte heer Grapperhaus,

Middels deze brief wil CIDI zijn ernstige zorgen kenbaar maken over het handelen van het Openbaar Ministerie na de aanslag op restaurant HaCarmel. Op 7 december vernielde Saleh A. de ruiten van het koosjere restaurant. Hij werd door de politie gearresteerd, en 60 uur later alweer vrijgelaten. 

Gezien de feiten die sindsdien druppelsgewijs bekend zijn geworden, vinden wij het onbegrijpelijk dat Saleh A. zo snel is vrijgelaten. Vorige week werd bekend dat hij in Syrië training heeft ondergaan in het gebruik van wapens. Tegenover de politie verklaarde hij bovendien dat hij het niet erg had gevonden als hij was gestorven tijdens zijn daad. 

Tijdens de rechtszitting vandaag kwamen opnieuw schokkende feiten boven tafel. Saleh A. heeft tegen de reclasseringsambtenaar verklaard dat zijn aanval op restaurant HaCarmel slechts “een eerste stap” is. Hij omschrijft zichzelf als “een vulkaan die op uitbarsten staat”, maar wil niets kwijt over wat de tweede stap dan zou zijn. Ondanks dit verkapte dreigement was hij zestig uur na zijn aanval alweer op vrije voeten. 

Ook de rechtbank vreest voor herhaling en heeft daarom het locatieverbod van A. uitgebreid en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Met andere woorden: de maatregelen die tot vandaag van kracht waren, waren volgens de rechtbank niet zwaar genoeg. 

Vorige week weigerde u in de Tweede Kamer inhoudelijk in te gaan op de zaak. U verzekerde ons dat de rechtszitting van vandaag meer duidelijkheid zou brengen. Er is nog steeds veel onduidelijkheid: onze zorgen zijn vandaag niet weggenomen maar juist toegenomen.  We vragen daarom met klem dat u uitlegt hoe het heeft kunnen gebeuren dat Saleh A. zo snel na zijn aanval al werd vrijgelaten. Bovendien is het tijd dat u deze aanval noemt wat het is. Saleh A. koos bewust een Joods doelwit uit om zijn haat jegens Israël te botvieren. Het gaat hier niet zomaar om vernieling en diefstal, maar om een antisemitische aanslag.

Uit de uitspraken van Saleh A. zelf kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat hij al die tijd een bedreiging heeft gevormd. Dat de overheid dit de afgelopen twee weken niet heeft erkend is onbegrijpelijk en zorgelijk. Hoe kan het dat deze man zo snel werd vrijgelaten, en hoe wilt u dit in de toekomst voorkomen? Alleen een duidelijk en helder antwoord kan de zorgen wegnemen en het vertrouwen in de rechtsstaat herstellen. 

Met vriendelijke groet,

Hanna Luden,
Directeur Centrum Informatie en Documentatie Israel, CIDI