Opnieuw geschiedenis in het Midden-Oosten

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: CIDI / 5 dec 2022 HERZOG BAHREIN

Zondagochtend vertrok de Israelische president Isaac Herzog op reis. Op staatsbezoek eerder. Dit is op zich niet zo uitzonderlijk, maar de bestemming is dit wel: Bahrein. Het is de eerste keer dat een Israelisch staatshoofd hierheen kan, en dat alles dankzij de Abraham Akkoorden.

Isaac Herzog (Bron: Wikimedia Common)

Agenda

In Bahrein had hij een ontmoeting met onder meer de minister van Buitenlandse Zaken om vervolgens van de lunch te genieten met koning Hamad bin Isa Al Khalifa. In de namiddag heeft de president een ontmoeting met de Joodse gemeenschap van Bahrein. Vandaag vloog Herzog door naar Abu Dhabi.

Belangrijk bezoek

Het bezoek is zeker belangrijk te noemen. Niet in het minst omwille van het unieke. Maar ook: er zijn dan wel vredesakkoorden tussen beide landen, maar in de Perzische Golf laait het antisemitische gevoel toch alweer op. Niet iedereen is even blij met deze vrede. Dat bleek ook bij aankomst op de luchthaven, waar tientallen betogers de president opwachtten. Een applaus kon hij niet verwachten, gezien deze betogers – blijkbaar gesteund door Iran – iedere normalisatie aanzien als verraad.

Maar om het met de woorden van de president zelf te zeggen: hij brengt “voornamelijk een vredesboodschap in de regio”. Een vrede die door de meesten wel gesmaakt zal worden.