PA arresteert man voor ontvangen van Knessetlid

De Palestijnse Autoriteit heeft de in Hebron woonachtige Muhammad Jabir gearresteerd. De inrekening is in verband met het ontvangen van Israelisch Knessetlid Yehudah Glick tijdens het islamitische Eid al-Adha. Het gezamenlijk vieren van het Offerfeest was als symbool voor vrede bedoeld.

Eid-al Adha, ook wel bekend als het Offerfeest, viel dit jaar op 31 augustus tot en met 4 september. Op 3 september twitterde Knessetlid Yehudah Glick dat hij het islamitische feest bij een vriend in Hebron had gevierd. In zijn tweet riep de Likoed-politicus op tot vrede en wenste hij iedereen een fijne Eid toe. Het Israelische parlementslid plaatste het bericht ook op Facebook.

Dit symbool van vrede viel niet in goede aarde bij de PA. De Palestijnse vriend van Glick, Muhammad Jabir, is afgelopen zondag gearresteerd. De precieze beschuldiging is onbekend, maar de Palestijnse inlichtingendienst heeft wel bevestigd dat de aanhouding verband houdt met het ontvangen van de Israelische parlementariër. Volgens Palestijns nieuwsmedium Ma’an hebben verschillende familieleden op Facebook tevens afstand genomen van Jabir. 

Yehudah Glick staat bekend om zijn activisme voor het toestaan van het joodse gebed op de Tempelberg. De berg staat onder religieus beheer van de islamitische waqf en het is voor joodse bezoekers verboden om op de heilige plek te bidden. In 2014 werd het parlementslid door een Arabier neergeschoten. Glick overleefde de moordpoging echter en gaat fervent door in zijn activisme om het voor joden mogelijk te maken om op de Tempelberg te bidden. 

 

Bronnen: The Times of Israel, Ma’an News.