Palestijnse terrorist geëerd door Palestijnse Autoriteit

Op 28 maart gaf Palestijnse minister Issa Karake een plaquette aan de familie van terrorist Abbas Al-Sayed, de man die het brein was achter de zelfmoordaanslag in Netanya tijdens Pesach in 2002. Bij de aanslag in het Park Hotel in Netanya, kwamen 30 mensen om.

De Palestijnse Autoriteit zegt tegen de heldenverering van terroristen te zijn, maar het overhandigen van de gedenkplaat zegt toch iets anders. Ook het naar terroristen vernoemen van straten en scholen in Ramallah geeft aan dat terroristen door de Palestijnse Autoriteit geëerd worden.

Op 27 maart 2002 liep zelfmoord terrorist Abdel-Basset Odeh het Park Hotel in Netanya binnen en liet een bom afgaan. De slachtoffers, voornamelijk oudere mensen, zaten aan de traditionele Pesach maaltijd waarbij de bevrijding van het Joodse volk uit Egypte wordt herdacht. 22 mensen werden direct gedood, acht overleden later aan hun verwondingen.

Odeh was de uitvoerder van een gedetailleerd plan dat opgezet was door Al-Sayed: Al-Sayed controleerde onder meer de explosieven, hielp Odeh met het schrijven van zijn testament en maakte een video terwijl Odeh het testament voorlas. Al-Sayed zit voor zijn aandeel in deze aanslag de rest van zijn leven in een Israelische gevangenis: hij kreeg meerdere malen levenslang. In reactie op de aanslag in Netanya mobiliseerde Israel duizenden reservisten en begon de maandlange Operation Defensive Shield om terreurnetwerken op de Westoever te vernietigen.

Door aanslagen die plaatsvonden in Israel voor en tijdens Operation Defensive Shield, werden circa 100 Israelische burgers gedood en honderden raakten gewond. Bij de operatie zelf kwamen 240 Palestijnen en 30 Israelische soldaten om. Van de Palestijnen is niet duidelijk of het om militanten of burgerslachtoffers gaat.