Palestijnse terrorist gaat de VS uitgezet worden

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

De Verenigde Staten gaan de Palestijnse terrorist Rasmea Odeh naar Jordanië uitzetten. In 1969 had de vrouw een aanslag op een supermarkt in Jeruzalem gepleegd, waarbij twee studenten omkwamen.

In 1995 immigreerde Odeh naar de VS. Over haar terroristische daad liet ze de Amerikaanse autoriteiten niets weten. Daarom werd ze in 2014 door de rechtbank in Detroit schuldig verklaard voor immigratiefraude. Nu is definitief besloten dat ze het land moet verlaten.

Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.

Voor haar terroristische daden werd Odeh in 1970 door een militaire rechtbank in Israel tot levenslang veroordeeld. In 1980 kwam ze echter al vrij, als onderdeel van een gevangenenruil met de PFLP. Toen werden zij en 77 andere gedetineerden geruild voor een Israelische soldaat die in Libanon werd vastgehouden. In 1995 immigreerde Rasmea vanuit Jordanië naar de VS, en bij het invullen van de nodige formulieren liet ze haar terroristische verleden achterwege.

In 2013 werd Odeh in Chicago gearresteerd. Een jaar later werd ze schuldig bevonden aan het plegen van immigratiefraude. In 2015 werd ze veroordeeld tot achttien maanden cel en het intrekken van haar Amerikaanse burgerschap. Haar hogere beroep mocht ze in vrijheid afwachten. In deze nieuwe rechtszaak accepteerde de PFLP-terrorist een deal. Ze zou nog steeds uitgezet worden, maar zou niet meer vast hoeven te zitten in een Amerikaanse gevangenis.

Gisteren, op 17 augustus, stond Rasmea Odeh voor de laatste keer in de rechtbank. Rechter Gershwin A. Drain is tot het eindoordeel gekomen dat het Amerikaanse burgerschap van Odeh ingetrokken wordt en dat ze de VS uitgezet zal worden. Daarnaast moet de Palestijnse vrouw een boete van duizend dollar betalen.

Verschillende activistische groepen, waaronder het US Palestinian Community Network, protesteren tegen Rasmea’s uitzetting. Zij beschouwen de veroordeelde terrorist als een heldin binnen Palestijnen- en vrouwenrechtenbewegingen. De activisten zijn van mening dat niet bewezen is dat Odeh de aanslag in 1969 gepleegd zou hebben. Ze zou door middel van marteling door Israel tot een bekentenis gedwongen zijn, aldus de supporters van de Palestijnse vrouw.

Directeur van het Shurat Hadin Israel Law Center Nitsana Darshan-Leitner juicht het werk van het Amerikaanse ministerie van Justitie toe. Zij vertegenwoordigt broer Harold van de in 1969 vermoorde Edward Joffe. Darshan-Leitner zegt te hopen dat met de rechterlijke uitspraak het verhaal eindelijke ten einde komt van “de nog steeds gevaarlijke en verstokte PFLP-terrorist die de Amerikaanse immigratiediensten probeerde te bedriegen”.

 

Bron foto’s: Legal Insurrection.

Bronnen: The Jerusalem Post, Legal Insurrection, Chicago Tribune, Click on Detroit.