QAnon resoluut afgewezen door Amerikaans Huis van Afgevaardigden

Afgelopen week nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een resolutie aan waarin zij de QAnon-samenzweringstheorie helder en duidelijk naar de prullenbak verwees. Een ruime meerderheid, waaronder alle Democraten, nam de resolutie aan. De resolutie was ingebracht door Tom Malinowski (Democraat, New Jersey) en Denver Riggleman (Republikein, Virginia).

Aanhangers van QAnon zijn prominent aanwezig bij veel toespraken van president Trump (Foto: AFP/Rick Loomis)

The grotesque nature of the tweets and Instagram posts and the anti-Semitic tripe spewed by QAnon adherents should cause concern for everyone”, zo stelde congreslid Denver Riggleman, tijdens het debat in het Huis van Afgevaardigden. QAnon werd door Jim McGovern (Democraat, Massachusetts) ook omschreven als een ‘collectief waanidee’ en een ‘zieke sekte’. Opvallend was wel dat tientallen Republikeinen niet stemden of zelfs tegen stemden. Zo stelden enkelen dat zij tegen waren omdat Antifa ook niet werd veroordeeld. Onder Trump-aanhangers wordt de QAnon-theorie dan ook steeds populairder. Trump heeft ook eerder tweets van QAnon-aanhangers geretweet en hen omschreven als ‘patriotten’.

QAnon is een samenzweringstheorie die er vanuit gaat dat de ‘elite’ bestaat uit een groep pedofiele satanisten. QAnon kent haar oorsprong in posts op 4chan door een zekere ‘Q’, en heeft zich verspreid via sociale media zoals Reddit, Facebook en Twitter. Het kent haar wortels in de ‘pizzagate’, Aanhangers zijn xenofobisch en sterk antisemitisch, ook hebben zij een afkeer van de media. Er wordt beweerd dat Q een insider is die uit naam voor de goede zaak deze ‘misstanden’ van de ‘elite’ aan het licht brengt. Ook wordt er gesteld dat deze groep – de deep state – ook aan de touwtjes trekt bij Hollywood, de Democraten, de Katholieke Kerk, de farmaceutische industrie en de zakentop. Ook zouden zij banden hebben met zowel de Rothschilds als George Soros. Q stelt dat Trump als enige strijdt tegen deze groep. Ook geloven ze dat de media deze ‘onthullingen’ in de doofpot probeert te houden.

De theorie kent meerdere overeenkomsten met klassieke antisemitische samenzweringstheorieën, zoals het bloedsprookje en de Elders of Zion. QAnon kent overeenkomstige theorieën over een elite die de wereld beheersen, het drinken van bloed, kinderen misbruiken en de westerse cultuur willen verwoesten.

QAnon wordt gelinkt aan de ontkenning van het coronavirus en meerdere geweldsdelicten en intimidaties in de Verenigde Staten. De FBI ziet de beweging dan ook als een bron van binnenlands terrorisme, en zowel ADL als SPLC zien de beweging als een bron van extreemrechts extremisme.

In Nederland krijgt de beweging ook voeten aan de grond, met name bij mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. Zo stellen aanhangers in Nederland dat het koningshuis en de politieke top onderdeel zijn van de ‘globalistische elite’. Zo werd onder meer Kamerlid Pieter Omtzigt door aanhangers van QAnon bejegend als zijnde lid van deze ‘elite’ en bedreigd.