Sa’ar presenteert partij: Nieuwe Hoop

IN ISRAEL / Door: J F / 18 dec 2020

Gideon Sa’ar heeft donderdag zijn nieuwe partij Nieuwe Hoop (Tikva Chadasja) gepresenteerd. Samen met Yifat Shasha-Biton heeft hij aangekondigd met een nieuwe rechtse partij een alternatief te willen bieden voor premier Benjamin Netanyahu. Sa’ar en Shasha-Biton zaten tot voor kort in de Knesset namens Likoed. Sa’ar stapte zelf vorige week op als Likoed-Knessetlid, toen hij zijn nieuwe partij aankondigde. Shasha-Biton behoudt haar zetel. Volgens Sa’ar is de Likoed slechts een “instrument voor Netanyahu” geworden.

Sa’ar presenteerde zich al in december 2019 als rechts alternatief voor Netanyahu bij leiderschapsverkiezingen van de Likoed, die hij met grote cijfers verloor. Volgens Netanyahu had Sa’ar zich juist “geschaard achter Links en de media om de premier van het land af te zetten”. Netanyahu won de leiderschapsverkiezing met 72% van de stemmen. Voor straf werd bij de laatste kabinetsformatie als vooraanstaand lid van de partij overgeslagen voor een ministerschap.

Nederzettingen, onderwijs, en het Hooggerechtshof

Sa’ar heeft als doelen van zijn partij opgegeven:

  • Het aanmoedigen van bouwprojecten in o.a. de Golanhoogten, de Westelijke Jordaanoever en de Negev, en het stimuleren van economische groei in de periferie van het land buiten de centrale Tel Aviv-Jeruzalem as. Hierin wordt de nieuwe partij gesteund door de fractie Derech Eretz,  bestaande uit Yoaz Hendel en Zvi Hauser, voorheen van Blauw Wit.
  • Het onderwijssysteem omtoveren in het beste onderwijssysteem ter wereld: Sa’ar was tussen 2009 en 2013 minister van Onderwijs onder Netanyahu, en Yifat Shasha-Biton is heeft een doctorale graad in de pedagogiek. Een voorgenomen doel is om de grote verschillen in kwaliteit en aanbod van onderwijs op Israelische scholen te verminderen.
  • Inperken van de macht van het Hooggerechtshof – Zoals veel politici aan de rechterkant van het Israelische politieke spectrum, wil Nieuwe Hoop wetgeving inperking van de mogelijkheid van het Hooggerechtshof om de Knesset en regering terug te fluiten. Dit jaar vernietigde de hoogste rechter van het land de controversiële Reguleringswet. Al jaren is een strijd gaande tussen voorstanders van het inperken van de macht van de rechter om wetten van verkozen volksvertegenwoordigers tegen te houden, tegenover voorstanders van het behouden van de mogelijkheid van het Hooggerechtshof om wetten te vernietigen die in strijd zijn met de Basiswetten van het land. Israel kent geen officiële grondwet, maar momenteel hanteert het Hooggerechtshof de Basiswetten en de principes van de Onafhankelijkheidsverklaring als informele grondwet.
  • Liberaal economisch beleid

Peiling en vooruitzichten

Volgens een peiling van Ma’ariv van 17 december staan de partijen er als volgt voor:

Likoed: 29 zetels

Nieuwe Hoop: 19 zetels

Yesh Atid-Telem: 13 zetels

Yamina: 13 zetels

Verenigde Lijst: 11 zetels

Shas: 8 zetels

Verenigd Tora Jodendom: 8 zetels

Yisrael Beitenu: 7 zetels

Blauw Wit: 7 zetels

Meretz: 5 zetels

Met deze stand zal Likoed grote moeilijkheden hebben om na vier verkiezingsrondes in twee jaar een stabiele regering te vormen. Ook Nieuwe Hoop zou enorme politieke moeite hebben om een coalitie van 61 zetels te vormen om Netanyahu’s in totaal veertienjarige premierschap te beëindigen: samenwerking met de Verenigde Lijst bleek eerder politiek onmogelijk voor verschillende partijen en politici, waaronder Hauser en Hendel.

Samenwerking tussen de rechtse Nieuwe Hoop en het linkse Meretz zal naar verwachting moeizaam verlopen, maar als het gaat om het afzetten van Netanyahu zal de partij van Nitzan Horowitz en Tamar Zandberg vermoedelijk graag meewerken. Als Likoed en Blauw Wit niet dinsdag 22 december voor middernacht een begroting aannemen over de resterende 8 dagen van 2020, valt de regering automatisch en volgen verkiezingen in maart 2021.