Theresa May: VK gaat met trots 100 jaar Balfour vieren

De Britse premier Theresa May zegt dat haar land de dag van 100 jaar sinds de Balfour-declaratie “met trots” gaat vieren. Het document is volgens May één van de meest belangrijke brieven in de geschiedenis.

Op twee november is het honderd jaar geleden dat Lord Balfour in een brief aan Lord Rothschild liet weten dat de Britse regering voorstander was van een Joodse staat in het gebied Palestina. Dit document, bekend als de Balfour-declaratie, wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de totstandkoming van de staat Israel.

Naar aanleiding van het aankomende jubileum hebben de Palestijnen de Britten opgeroepen hun excuses aan te bieden voor de Balfour-declaratie en het document terug te trekken. Daar wil May echter niks van weten. 

“Wij zijn trots op de rol die wij gespeeld hebben in het creëren van de staat Israel en zullen het honderdjarig jubileum zeker weten met trots vieren.”

Zo liet de conservatieve premier afgelopen woensdag weten aan het Britse Parlement. De Palestijnse kwestie gaat haar echter niet voorbij. “We moeten ook bewust zijn van de gevoeligheden bij sommige mensen wat betreft de Balfour-declaratie. We moeten erkennen dat er nog werk aan de winkel is.” Daarmee refereerde May aan de tweestatenoplossing, een onafhankelijke Palestijnse staat naast de Joodse staat. De tweestatenoplossing noemt ze dan ook “een belangrijk doel”.

Op 8 november organiseert het CIDI het symposium 100 jaar Balfour – Volkenrecht in het Midden-Oosten met tal van internationale sprekers en politici. Tickets zijn hier te reserveren.

 

Bronnen: The Times of Israel, Conservative Friends of Israel.