Toch Stolpersteine in Beilen

De stichting Stolpersteine krijgt wel medewerking van het College van B&W van Midden-Drenthe voor het plaatsen van Stolpersteine in Beilen. Daarmee herziet B&W een eerdere weigering, liet het college donderdag in een persverklaring weten.

Burgemeester Jan broertjes noemt het onverstandig “het eerder genomen besluit in stand te houden.”

Het CIDI reageert positief op het besluit van het college van Burgemeesters en Wethouders om medewerking te verlenen. “Ik ben blij dat het College de mogelijkheid schept om deze stenen te leggen. Een categorisch nee was onaanvaardbaar,” zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel. Stolpersteine zijn kleine messing herdenkingsstenen die worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waar slachtoffers van de nazivervolging voor het laatst hebben gewoond.

In de persverklaring gaat burgemeester Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe, waartoe Beilen en ook Westerbork behoren, dieper in op de reden om het besluit te herzien: “Wij zijn als college van mening dat de inhoudelijke betekenis van gedenken en herdenken van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog niet gediend wordt met een discussie over het of niet plaatsen van Stolpersteine.” Het College heeft de stichting Stolpersteine in een brief uitgenodigd om samen afspraken te maken over medewerking van de gemeente.