Trump kiest ambassadeur naar Israel

showimageGisteren heeft Donald Trump aangekondigd dat hij David Friedman tot Amerikaanse ambassadeur naar Israel wil benoemen. De voormalige faillissementsrechtadvocaat wordt door Trump beschreven als “een oude vriend en een vertrouwd adviseur” en een “aanwinst voor het versterken van banden met bondgenoten en streven naar vrede in het Midden-Oosten”.

Tijdens zijn campagne voor het presidentschap zei Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te zullen verhuizen. Vrijwel alle landen hebben hun ambassade momenteel in Tel Aviv omdat ze niet eens zijn met Israels annexatie van Oost-Jeruzalem.

Friedman verklaarde dat hij er naar uitkijkt zijn positie in Jeruzalem in te nemen, verwijzend naar Trumps campagnebelofte. 

Friedman staat erom bekend voorstander van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te zijn en wordt door critici gezien als uiterst rechts. In opiniestukken schreef Friedman  dat “Trump er alles aan zal doen om Amerika’s partnerschap met Israel in de globale oorlog tegen islamitisch terrorisme te versterken” en dat de twee landen een “weergaloze samenwerking op militair en strategisch gebied zullen hebben”.

 

Bronnen: Ynet: Trump’s pick for envoy to Israel expects embassy in Jerusalem en Jerusalem Post: Trump’s Ambassador to Israel references ‘embassy in Israel’s eternal capital, Jerusalem’