Turkije accepteert humanitaire hulp van Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 27 okt 2011 TURKIJE

Na eerdere weigeringen heeft Turkije nu toch het aanbod van Israel geaccepteerd, om humanitaire hulp te verlenen aan de slachtoffers van de aardbeving.

Een vliegtuig met caravans is direct al naar het gebied gevlogen en er zullen nog meer volgen. Toch betekent dit geen verbetering van de diplomatieke relaties tussen beide landen, waarschuwde Turkije.

De aardbeving van afgelopen zondag had een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Vele mensen zijn hierdoor dakloos geworden en er zijn niet genoeg tenten en andere tijdelijke behuizingen voor de slachtoffers. De hulp die Israel verleent, bestaat dan ook uit het sturen van caravans en dekens.

 

De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoğlu, zei donderdag dat Turkije haar principes niet opgeeft en dat er van verbetering van de diplomatieke relaties geen sprake kan zijn, zolang Israel geen excuses maakt voor het incident aan boord van de Mavi Marmara in 2010. Israel bood direct na de ramp al hulp aan, maar in eerste instantie wees Ankara alles af. De situatie in het rampgebied is echter zo nijpend, dat de Turkse regering twee dagen later alsnog het aanbod aannam.

 

Turkije wil echter geen hulp van Israel bij het zoeken naar slachtoffers onder het puin, hoewel Israel een gespecialiseerde zoek-eenheid heeft die bijvoorbeeld ook in Haïti ingezet werd.

Foto van Hadar Cohen