Uitzinnige menigte begraaft Arafat

NOS Nieuws

Een uitzinnige menigte Palestijnen heeft Arafat in Ramallah naar zijn laatste rustplaats gebracht. Arafat is vanmiddag begraven bij zijn voormalige hoofdkwartier.

Al uren voor de begrafenis hadden tienduizenden zich verzameld bij het hoofdkwartier, in afwachting van de helikopter die de kist met Arafats lichaam zou invliegen. De Palestijnse veiligheidstroepen hadden de grootste moeite om te voorkomen dat de zaken uit de hand liepen.

De aanwezigen riepen Arafats naam, zwaaiden met Palestijnse vlaggen en schoten in de lucht. Een aantal toeschouwers klom zelfs op de kist, die bedekt was met een Palestijnse vlag. “Met ons bloed en onze ziel verlossen we je, Abu Ammar”, schreeuwden de Palestijnen. Abu Ammar was Arafats bijnaam.

Autobom

Op het moment dat de helikopter met de kist van Arafat in Ramallah aankwam, ontplofte op enkele kilometers van het hoofdkwartier een autobom. Daardoor zijn twee doden gevallen. Rond de landingsplaats van de helikopter zijn enkele mensen gewond geraakt. Zij kwamen in de verdrukking toen de opgewonden menigte naar voren rende om een glimp van de kist op te vangen.

Arafat werd niet meer opgebaard voordat hij zijn graf inging, zoals de bedoeling was geweest. De veiligheidstroepen durfden het niet aan de kist bovengronds te laten staan, vanwege de chaotische taferelen rond de begrafenis. Arafat werd daarom zeer haastig in zijn graf gelegd.

Zijn graf, gemaakt van wit marmer, is gevuld met aarde uit Jeruzalem. Hiermee komen de Palestijnen enigszins tegemoet aan zijn wens in Jeruzalem op de Tempelberg begraven te worden. Die wens kon niet in vervulling gaan omdat Israël geen toestemming gaf voor een begrafenis in Jeruzalem.

Uitvaartdienst

Vanmorgen bewezen tientallen staatshoofden, regeringsleiders en ministers Arafat de laatste eer tijdens een korte uitvaartdienst in Cairo, Arafats geboortestad.

De uitvaartdienst vond plaats op de militaire club Galaa, vlakbij het militaire vliegveld van Cairo. De kist met Arafats lichaam werd naar de moskee op het complex gereden. Een imam sprak daar enkele korte gebeden.

Prominenten

De prominente gasten waren bijeengekomen in een grote tent op het complex. Onder de aanwezigen waren de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, de Egyptische president Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah. Nederland werd vertegenwoordigd door minister Bot van Buitenlandse Zaken, die ook namens de Europese Unie naar Cairo was afgereisd. Israël had niemand afgevaardigd.

Na de uitvaart werd Arafats kist onder militaire begeleiding naar het vliegveld gebracht. De hoge gasten volgden te voet en keken toe hoe de kist het vliegtuig in werd gedragen.

Dochter

Onder de toeschouwers die Arafats kist op het vliegveld in Cairo uitgeleide deden, waren ook zijn vrouw Suha en 9-jarige dochter Zahwa. De Egyptische televisie liet beelden van hen zien. Beiden huilden toen de kist in het vliegtuig verdween. Het waren bijzondere tv-beelden, want van de dochter van Arafat zijn vrijwel geen beelden bekend. Het meisje is genoemd naar Arafats moeder. ‘Zahwa’ betekent ‘trots’ in het Arabisch.


Zie ook: Israel Nieuwsbrief – 11 november 2004: Oorlog en vrede waren voor Arafat hetzelfde