Vaccinatiecampagne in Israel begonnen

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 21 dec 2020 CORONAVIRUS

Met de vaccinatie van premier Benjamin Netanyahu is de massale vaccinatiecampagne in Israel afgetrapt. Het land wil zo snel mogelijk al haar inwoners vaccineren tegen het coronavirus, beginnende met de zorgmedewerkers en kwetsbare inwoners.

Zaterdagavond werd de vaccinatiecampagne afgetrapt. Netanyahu liet zich toen vaccineren en liet dit live uitzenden. Ook minister van volksgezondheid Yuli Edelstein en president Reuven Rivlin kregen als een van de eersten de vaccinatie, om zo de bevolking aan te sporen om zich ook te laten vaccineren. IDF-stafchef Aviv Kochavi kreeg ook het vaccin, hij omschreef het als “een voorbeeld voor onze troepen”. Nu de campagne is begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers, was de stemming in het Ichilov ziekenhuis te Tel Aviv zeer positief.

Israeli’s die ouder zijn dan 60 en mensen die in de indirecte zorg werken kunnen hun vaccin op afspraak krijgen. De regering hoopt zoveel mogelijk Israeli’s in een zo kort mogelijke tijd te vaccineren. Mensen met vitale beroepen, soldaten, maar ook gevangenen krijgen zo snel mogelijk hun vaccinatie. Premier Netanyahu omschreef het begin van de campagne met een knipoog naar Neil Armstrong: “Een kleine prik voor een man, een grote sprong voor onze gezondheid”.

Het vaccin dat in Israël gebruikt wordt is die van Pfizer, die ook gebruikt in zowel de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Israel beschikt nu over ongeveer vier miljoen doses, genoeg voor twee miljoen mensen. Het Pfizer-vaccin moet namelijk toegediend worden in twee doses. In maart hoopt men te beschikken over een extra twee miljoen doses. Ook heeft Israel een deal gesloten voor zes miljoen doses van het Moderna vaccin, maar die zal naar verwachting pas in april beschikbaar zijn.

Na berichten dat in Engeland een nieuwe mutatie was opgedoken die veel verder verspreid, werden er in navolging van Europese landen ook maatregelen genomen in Israel: reizigers en vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn tot nader order niet welkom in Israel. Ook reizigers uit Denemarken en Zuid-Afrika wordt de toegang tot Israel ontzegd.