Van Doorn krijgt taakstraf voor antisemitische tweets

IN ANTISEMITISME / Door: JOS HUMMELEN / 28 sep 2021 DEN HAAG VAN DOORN

Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn krijgt 120 uur taakstraf voor drie tweets uit 2018 en 2019 voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen zionisten. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Van Doorn plaatste tussen mei 2018 en januari 2019 drie berichten op zijn openbare Twitteraccount waarin hij aanmoedigt tot het ‘vernietigen’ van de ‘zionisten’ en ‘de vijanden van de Islam’. CIDI deed aangifte. Het omstreden raadslid was vandaag niet aanwezig bij de uitspraak in de Haagse rechtbank.

‘Moge Allah de zionisten vernietigen’ en ‘Moge Allah de vijanden van de islam leiden of vernietigen’, twitterde de Haagse politicus destijds met aantal gewelddadige emoticons erbij. “Verfijnd is het zeker niet. En moreel misschien zelfs verwerpelijk,” gaf de advocaat van de verdachte twee weken geleden tijdens de inhoudelijke zitting toe. Van Doorn verdedigde zijn tweets door het te bestempelen als ’emotionele oprispingen’ en ontkende dat hij mensen zou hebben opgeroepen om geweld te gebruiken. 

Verdediging Van Doorn: “Het is iets religieus.”

Aanmoedigen tot geweld en opruiing

Op Rechtspraak.nl is te lezen: “Gezien de context waarin de berichten zijn geplaatst, kunnen deze volgens de rechtbank niet alleen als een smeekbede aan Allah worden opgevat.” De rechter gaat verder: “Het woord ‘vernietigen’ is concreet gericht op geweld en de berichten kunnen in deze context worden opgevat als een aanmoediging tot het gebruiken van geweld tegen de genoemde groep mensen. Door de berichten te plaatsen op een openbaar Twitteraccount heeft hij volgens de rechtbank bewust de kans aanvaard dat anderen zijn berichten ook zo zouden opvatten. Uit reacties op de Twitterberichten volgt ook dat meerdere mensen de uitlatingen als oproepen tot geweld hebben opgevat.” 

Van Doorn kan in dit geval geen beroep doen op het recht op ‘vrijheid van meningsuiting’. De rechter oordeelt dat berichten die oproepen tot geweld niet passen in onze democratische samenleving. In dit geval mag daarom het recht op ‘vrijheid van meningsuiting’ daarom worden ingeperkt.

Normaal staat voor opruiing door een bekende persoon een taakstraf van 90 uur, maar omdat Van Doorn drie kwalijke tweets zou hebben verstuurd, krijgt hij 120 uur taakstraf. ,,Hij heeft als politicus misbruik gemaakt van de grote reikwijdte van zijn tweets.’’ De toekomst van Van Doorn en de Haagse Partij van de Eenheid zijn met elkaar verbonden. Volgend jaar zal Van Doorn volgens eigen zeggen verhuizen naar Marokko, wat ook het einde van de Haagse partij betekent.