Volkskrant herstelt pijnlijke fout

SettelaSteinbach“Mijn excuses: ik heb er een gruwelijk potje van gemaakt”, kopt de Volkskrant vandaag, 4 mei, in de rubriek ‘Ten eerste’ op pagina 2. Hiermee zetten de Volkskrant en columnist Peter Middendorp de fouten recht in de onjuiste en kwetsende column van zaterdagmorgen, waarin Middendorp het plaatsen van een goederenwagon (het zijn er twee) in Westenbork “een leugen in het landschap” noemde. “Vanuit Westerbork werden mensen niet met veewagons naar vernietigingskampen gebracht maar met personentreinen”, schreef hij. Die bewering is kwetsend en onjuist.

“Volstrekte onzin”, en: “Een pertinente leugen”, noemde directeur Dirk Mulder van het herinneringskamp Middendorps bewering in een reactie. ,,Ongeveer de helft van de transportwagons waren veewagons en goederentreinen.” Het herinneringscentrum plaatste bij deze reactie op de website de foto van het Sinti-meisje Settela Steinbach dat, voor de deuren van de goederenwagon gesloten worden, nog een blik naar buiten werpt (zie hierboven).

Het is een still uit de filmopnamen die op 19 mei 1944 in kamp Westerbork zijn gemaakt, die ‘iedereen’ kent – maar Middendorp schijnbaar niet. De columnist had bovendien niet goed gelezen, en blijkbaar niet opgemerkt dat het herinneringskamp óók een personenrijtuig uit die tijd zal plaatsen.

Snelle en goede reactie

Gelukkig reageerde de Volkskrant snel en goed door Middendorps foute column prompt te verwijderen van de website. De redactie plaatste een rectificatie met daarbij excuses van de krant en de columnist. “De redactie betreurt het dat ze deze pijnlijke fout (..) niet heeft kunnen voorkomen”, schreef de redactie.

De column in kwestie stond echter niet alleen op internet. Hij was afgedrukt in de papieren zaterdageditie en kwam daardoor tienduizenden mensen onder ogen. Dit was des te pijnlijker, omdat zulke fouten koren op de molen zijn van lieden die – uit politieke of antisemitische motieven – beweren dat de Holocaust  ‘verzonnen’ zou zijn.  Ook de achterban van CIDI reageerde met ontzetting op de suggestie dat er leugens zouden zijn verteld over het lot van Nederlandse Joden.

CIDI vond weghalen en excuses op internet alleen daarom niet voldoende, schreef voorzitter Ronnie Eisenman aan de redactie van de krant: “Wij rekenen erop dat deze rectificatie en in elk geval uw excuses maandag ook goed zichtbaar in de eerstvolgende papieren editie zullen worden geplaatst.” Dit is ook inderdaad gebeurd en CIDI stelt dit zeer op prijs.

Gesproken namen

Juist vanwege de hierboven gesignaleerde tendens tot holocaustontkenning vindt CIDI de discussie over de wijsheid van het nabouwen van historische gedenkplaatsen legitiem. Mulder gaat die discussie in zijn reactie niet uit de weg: “Je kunt van mening verschillen of het plaatsen van dergelijke wagons al dan niet bijdraagt aan kennis over en het besef van de geschiedenis van deze plek, maar dan is het voor een zinnige discussie wel nodig dat de juiste feiten worden gebruikt”, schrijft Mulder op de website van Westerbork. En dat heeft Middendorp dus niet gedaan.

Het zou misschien verhelderend werken als Middendorp eens een bezoek brengt aan het herinneringskamp. “Als hij nu bij de wagon gaat staan,” schrijft Mulder, “dan zal hij evenals alle andere bezoekers iets horen. En wel de namen van alle gedeporteerden, per transport, in totaal 107.000 Joden, en 245 Roma en Sinti. Op de datum van een transport in 1942, 1943 of 1944 wordt de betreffende lijst voorgelezen. De namen op deze transportlijst worden genoemd tot de datum waarop een volgend transport vertrok. Dag in, dag uit, het hele jaar door. Deze Gesproken Namen mag men toch echt wel het historisch verhaal van de wagon noemen.”

Lees hier de reactie van Mulder en bekijk opnamen die in Westerbork zijn gemaakt