Vonnis doodstraf voor Morsi resulteert in aanslagen

morsi in rechtbankBomaanslagen en schietpartijen schudden Egypte dit weekend op. De geweldsgolf volgde na het doodsvonnis dat de Egyptische rechter uitsprak tegen oud-president Morsi. Het vonnis werd zaterdag door rechter Shaaban el-Shami in een rechtbank in Caïro geveld en het besluit werd genomen op basis van het bewijs dat de voormalige Moslim Broederschappresident een bijdrage heeft geleverd aan de massale gevangenisuitbraak in 2011, toen hij net aan het bewind kwam.

Naast de voormalige president werden er nog 105 verdachten ter dood veroordeeld. Onder de veroordeelden waren 70 Palestijnen en de leider van de Egyptische Moslim Broederschap, Mohammed Badie. Hamaswoordvoerder Sami Abu Zuhri noemde de veroordeling van de Palestijnen “betreurenswaardig” en “schokkend”.Hij ging niet in op het doodsvonnis tegen Morsi, die momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uitzit voor zijn rol in de moordpartij die in 2012 plaatsvond voor het presidentiele paleis. Alle veroordeelden kunnen overigens nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Binnen enkele uren na het uitspreken van het vonnis op zaterdag volgden er drie dodelijke aanslagen op Egyptische rechters. Later op de dag ontplofte er een bom bij een gerechtsgebouw in de zuidelijke stad Assiut, waarbij een politieagent ernstige verwondingen opliep. Ook raakte er een kind gewond toen er zondagochtend een bom afging in de buurt van een rechtbank in de stad Port Said.