Ziekte Arafat niet levensbedreigend

NOS Nieuws

Yasser Arafat lijdt niet aan een levensbedreigende ziekte. Dat hebben enkele hooggeplaatste medewerkers van de Palestijnse leider meegedeeld.

Zaterdag lieten de behandelend artsen van Arafat al weten dat hij niet aan leukemie lijdt. Arafat wordt in een ziekenhuis buiten Parijs behandeld voor een ziekte die zijn immuunsysteem aantast en die hem de afgelopen tijd ernstig verzwakt heeft.

"De laatste tests wijzen uit dat Arafat niet aan een levensbedreigende ziekte lijdt en dat wat hij onder de leden heeft, te genezen is", aldus een zegsman.

Zaterdag zei een woordvoerster dat Arafats gezondheidstoestand, fysiek en geestelijk, sterk was verbeterd vergeleken met vorige week. Hij is zaterdag uit bed geweest en heeft met zijn dochter in Tunesië gebeld.

Begraven

De Israëlische regering heeft vandaag gezegd dat mocht Arafat komen te overlijden, hij niet in Jeruzalem begraven mag worden. Arafat had eerder aangegeven dat hij begraven wil worden in of nabij de Tempelberg, bij islamieten bekend als de Haram as-Sharif in Jeruzalem.

De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van een Palestijnse staat. "Zo lang ik premier ben, wordt Arafat niet begraven in Jeruzalem", aldus de Israëlische premier.

Sharon zei verder dat hij klaar is voor onderhandelingen met een nieuw Palestijns leiderschap. Op dit moment is dat nog niet aan de orde; Arafat heeft geen plaatsvervanger benoemd en vanaf zijn ziekbed in Parijs houdt hij greep op het Palestijnse bestuur.

Bijeenkomst

Gisteren vergaderde het PLO-bestuur voor de eerste keer sinds de jaren zestig zonder president Arafat, in een poging eenheid uit te stralen. De vergadering in Ramallah werd voorgezeten door de tweede man van de PLO, Mahmoud Abbas. Ook premier Ahmed Qurei was aanwezig.

Symbolisch werd de stoel van Arafat aangeschoven. "Zelfs in zijn afwezigheid is hij aanwezig. Hij is het fundament van ons politieke systeem en hij is ieder moment bij ons", zei commissielid Ghasan Shakaa.